12:00 Haaksbergen - aangepast om 09:27

Taalondersteuning aan NT2 leerlingen, ook in Coronatijd

HAAKSBERGEN – Het is woensdagochtend en Frans Pinkse bereidt zich voor op zijn wekelijkse taalklas op Het Assink Lyceum in Haaksbergen. Sinds 2019 geeft hij vrijwillig taalondersteuning aan een groep van 9 NT2 leerlingen die in de afgelopen jaren als vluchteling in Nederland terecht zijn gekomen.

In heel Nederland krijgen vo-scholen te maken met nieuwkomers: leerlingen tussen de 12 en 18 jaar die minder dan 2 jaar in Nederland zijn en nog onvoldoende Nederlands spreken. Zij moeten zich zo snel mogelijk voegen binnen het bestaande systeem. De snelle keuze voor een schooltype ondermijnt de voortgang van nieuwkomers. Zo ervaarden ook de intern begeleider en docent Nederlands van Het Assink Lyceum.

Taalhuis Haaksbergen en Het Assink Lyceum hebben daarom de handen ineen geslagen en bieden sinds vorig jaar extra taalondersteuning aan deze groep kinderen. ‘We zijn als school erg blij met de inzet van het Taalhuis en Frans. Hij begeleidt de leerlingen vakkundig met zijn afwisselende, creatieve lesinhoud. De lessen worden door de leerlingen zo gewaardeerd, dat we deze nu ook online aanbieden in Coronatijd’, aldus Frank Kuipers, docent Nederlands. Het uitgangspunt van de taalondersteuning is werken aan woordenschat uitbreiding. ‘Ik doe dat op een speelse manier’, zegt Frans Pinkse. ‘We beginnen altijd met de vraag of iemand de afgelopen week op school iets tegen gekomen is wat hij moeilijk vond. Vervolgens starten we met het jeugdjournaal dat hoort bij het programma ‘Nieuwsbegrip’, dat altijd een actualiteit behandelt. Dit is het uitgangspunt voor een gesprek met de groep’.

Taalhuis Haaksbergen is sinds 2016 actief bij het helpen van mensen die de Nederlandse taal willen leren. ‘Ons doel is om te zorgen dat iedereen kan meedoen in onze maatschappij. De taal is hierin een belangrijke factor. Maar zonder vrijwilligers zoals Frans was dit niet mogelijk geweest. Door zijn brede onderwijsachtergrond is hij van grote toegevoegde waarde voor de school’, aldus Kim Bos, coördinator van het Taalhuis. Ook het basisonderwijs heeft zich inmiddels aangesloten bij deze vorm van taalondersteuning voor nieuwkomers.

Taalhuis Haaksbergen is een samenwerkingsverband tussen Wijkracht, Gemeente Haaksbergen en Bibliotheek Haaksbergen.