16:00 Haaksbergen - aangepast om 14:57

Twentse Stalenmakerij; Al veertig jaar een florerend bedrijf in Haaksbergen

HAAKSBERGEN – Het is dit jaar veertig jaar geleden dat Jan en Nardy Meester uit Haaksbergen besloten een eigen bedrijf op te zetten. Hij ging met enkele collega’s stalencollecties maken. Dat deden ze in 1983 aan de Industriestraat. Twentse Stalenmakerij werd de naam van de nieuwe onderneming. Die is inmiddels behoorlijk ingeburgerd in Haaksbergen en omstreken. Het bedrijf van Meester groeide. Er kwamen meer opdrachtgevers, meer werknemers en al vrij snel moest een groter onderkomen worden gevonden. Anno 2023 is Twente Stalenmakerij gehuisvest aan de Tolstraat. “Daar is mijn vader met zijn bedrijf zeven jaar na de oprichting al naartoe verhuisd. Dat was in 1990. Hier op deze locatie aan de Tolstraat hebben we daarna ook al enkele uitbreidingen gehad”, zegt Yvette Semmekrot-Meester, die samen met haar man Dennis Semmekrot de directie voert. Zij is de dochter van Jan Meester. De grondlegger van het succesvolle bedrijf en is inmiddels gepensioneerd. Inmiddels werken er 22 mensen bij Twentse Stalenmakerij.

De onderneming begon veertig jaar geleden als een speciaal bedrijf voor stalencollecties. “Maar inmiddels doen we veel meer. We kunnen stalen maken van alles dat snijdbaar is, materialen en kleuren die consumenten uitzoeken in de winkels”, zegt Yvette. Daarmee doelt ze op onder meer vloeren, stoffen, leer, kleurenwaaiers, raamstickers en zelfs kunstgras om maar iets te noemen. “We werken met veel meer materialen dan in de begintijd.” Tal van grote ondernemingen laten hun stalen maken in Haaksbergen. Zo komen de behangboeken van Eijffinger bijvoorbeeld bij Twentse Stalenmakerij vandaan. Dat geldt ook voor de stoffen van Piet Boon en Linteloo, behangboeken van Arte en houtbewerking van Riviera Maison Flooring. De gordijnenstalen van Hema in Nederland en België worden ook aan de Tolstraat gemaakt. Zo kan Yvette veel meer voorbeelden noemen. “De orders gaan van één tot duizenden stalen. We exporteren over de hele wereld.” 

Twentse Stalenmakerij is nog steeds een florerend bedrijf. Maar de directie merkte dat in de signwereld het bedrijf onder de titel ‘Twentse Stalenmakerij’ niet de aantrekkingskracht kreeg, die het wilde. “Er werd wel veel op gekeken, maar men haakte snel weer af. Daar hebben we onderzoek naar laten doen. Het was voor ons opvallend en dat wilden we uiteraard veranderen.” De directie vermoedt dat de naam ‘Twentse Stalenmakerij’ een te nuchtere, groene uiting gaf. Alsof het een onderneming is, die alleen regionaal opereert. Dat misverstand wil Twentse Stalenmakerij snel uit de wereld ruimen. Daarom is een nieuwe handelsnaam aan Twentse Stalenmakerij toegevoegd: Flexysign. Die naam bekt lekkerder in de signwereld. “Twentse Stalenmakerij en Flexysign zijn dus geen twee verschillende bedrijven. We zijn één onderneming, dat onder twee namen opereert. Er is geen sprake van dat we de naam Twentse Stalenmakerij laten vallen. Daarmee zijn we groot geworden en dat is voor veel klanten zeker een vertrouwde naam.”

Om alle materialen te kunnen snijden, zijn veel machines nodig. Nu staat er in de productiehal een nieuwe machine. Die is een aantal jaren geleden aangeschaft om nog meer materialen tot in precisie te kunnen snijden. Het is een digitale snij- en freesmachine. “Deze machine kan echt alles snijden. Een Zwitsers merk. Het is een behoorlijke investering geweest. Maar we verwachten er ook veel van en dat is ook gebleken. We zijn nu in staat uit elk materiaal de gewenste vorm te halen. Een paar werknemers heeft zich laten scholen, zodat ze met deze nieuwe machine kunnen werken”, zegt Yvette. De snijmogelijkheden zijn ongekend. “We kunnen onder meer dibond, acrylaat, aluminium, massief karton, hout, vilt leer, kunststof, alle schuimsoorten en nog veel meer hiermee snijden. Met deze machine kunnen we onze mogelijkheden nog verder uitbouwen. Gelukkig hebben we vakbekwaam personeel. Hier zijn we heel blij mee en trots op, en dat al veertig jaar. Dit werk moet met precisie worden uitgevoerd. 

We vinden het ook belangrijk dat iedereen zich thuisvoelt bij Twentse Stalenmakerij. We hebben op vrijdagmiddag vrij. De werktijden zijn zo ingericht dat het na vrijdagochtend weekend is. Ideaal als je eens een langer weekend wil. Dan hoef je dus maar een halve dag te snipperen.”

 www.flexysign.nl. www.twentsestalenmakerij.nl