15:46 Haaksbergen - aangepast om 11:47

Twentse Waterweken met open dag rioolwaterzuivering 

‘Bewust omgaan met waterverbruik’

HAAKSBERGEN – In de eerste weken van mei zijn er de Twentse Waterweken. Ook in Haaksbergen. Hier is er een open dag bij de rioolwaterzuivering aan de Leferinkweg op woensdag 3 mei van 13 tot 16 uur. 

Na een succesvol begin  in 2022 vindt de tweede editie van de Twentse Waterweken dit jaar plaats van 1 tot en met 14 mei. De Twentse gemeenten, Waterschap Vechtstromen en Vitens organiseren samen met lokale natuurorganisaties door heel Twente activiteiten rondom het thema water. Water is van levensbelang voor mens, dier en natuur. Door klimaatverandering komen wateroverlast door extreme regenval, hittestress, periodes van droogte en de kans op watertekorten ook in Twente steeds vaker voor. 

Tijdens de Twentse Waterweken leren inwoners van Twente op een leuke manier meer over het belang van waterbeheer en klimaatadaptatie. Van wandelen tot fietsen en van excursies tot open dagen: voor iedereen is er wel iets te beleven. Zo zijn er open dagen van de rioolwaterzuiveringen in Haaksbergen op 3 mei, Vroomshoop op 6 mei en Enschede op 13 mei. Naast rondleidingen is er speciale aandacht voor kinderen. Zij kunnen proefjes doen, knutselen en een eigen zuivering bouwen. Daarnaast zijn er vele excursies, fietsroutes, wandelingen en lezingen. Denk aan een fiets- of wandelexcursie door het waterrijke natuurgebied de Doorbraak, een wandeling met IVN-natuurgidsen door onder meer het Dinkeldal. Het hele programma is te bekijken op groenblauwtwente.nl/waterweken. 

Tips over waterverbruik
Het uiteindelijke doel van de initiatiefnemers is dat inwoners van Twente ook zelf maatregelen treffen om hun huis en tuin water- en hitteproof te maken en bewust omgaan met waterverbruik. Op de website Groenblauwtwente.nl zijn veel concrete tips te vinden.