27 mrt - 10:16 Haaksbergen - aangepast om 17:16

Vaccinatiesessie tegen meningokokkenziekte

HAAKSBERGEN – Alle jongeren, geboren in 2001, 2002 en tussen 1 januari en 1 mei 2004, uit de gemeente Haaksbergen hebben een uitnodiging ontvangen voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Met de slogan Deel dit niet met je vrienden. Haal die prik tegen meningokokkenziekte nodigen het RIVM en GGD Twente jongeren uit deze vaccinatie te halen. In gemeente Haaksbergen gaat het om 785 jongeren.

Op donderdag 18 april kunnen deze jongeren tussen 15.00 en 20.00 uur in Haaksbergen (locatie Theater De Kappen) hun vaccinatie halen voor de meningokokkenziekte. De reden voor deze extra vaccinatie is een toenemend aantal besmettingen met meningokokkentype W sinds 2015. In mei en juni ontvangen jongeren geboren in 2003 en 2005 een uitnodiging voor de prik tegen meningokokkenziekte.

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. De bacterie verspreidt zich door de lucht, via druppeltjes vocht (bijv. bij hoesten, niezen of zoenen door een besmette persoon). Bij gezonde mensen veroorzaakt de bacterie meestal geen ziekteverschijnselen. In zeldzame gevallen kan de bacterie in het zenuwstelsel komen en hersenvliesontsteking veroorzaken. Als de bacterie in de bloedbaan komt, kan hij bloedvergiftiging veroorzaken

Meer informatie

Jongeren hebben via het RIVM een uitnodiging en een informatiefolder ontvangen op hun huisadres en worden via social media geattendeerd op de campagnewebsite www.deelditnietmetjevrienden.nl.

Op deze campagnewebsite staan ook verhalen van jongeren en ouders die te maken hebben gehad met meningokokkenziekte.