10:47 Haaksbergen - aangepast om 10:47

Vanaf vrijdag koeler maar wel zonnig en droog

Korte terugblik afgelopen week,

Donderdag begon halfbewolkt met wolkenvelden en met een minimum temperatuur van 9.6 graden. Daarna liet de zon zich zo af en toe goed zien waardoor de maximum temperatuur uitkwam op 23.9 graden. Deze dag begonnen met de zomersnoei van de hoogstamfruitbomen. Wat het weer betreft was het er een mooie dag ervoor met een gemiddelde luchtvochtigheid van 67%. Sommige appel en perenbomen zijn meteen gedund. Dat wil zeggen het teveel aan fruit wordt weggehaald. En dat was bij sommige bomen ook nodig, de takken hingen al helemaal door. Door de extreme droogte, van deze zomer, is er een vergrote kans op takbreuk doordat het hout nu heel bros is. Een ander voordeel van dunnen is dat het vocht nu meer beschikbaar komt voor de boom en niet voor de vruchten. Vrijdagochtend een zwaarbewolkte start van de dag bij een minimumtemperatuur van 14.8 graden. Rond half acht zag het er naar uit dat er enkele buien over Haaksbergen zouden trekken. Maar de eerste druppeltjes vielen pas rond kwart voor acht. Totaal viel er in de ochtend 1mm en bleef het fris tot twee uur in de middag. Toen kwam de zon er goed bij en steeg de temperatuur rap van 15 naar 25 graden. Zaterdagochtend begon mistig bij 13.2 graden en windstil. Rond zeven uur was de mist alweer opgelost. Het werd een droge zonnige dag met temperaturen richting de 28 graden. Zondag werd een meest bewolkte dag, de zon niet veel gezien. Rond 12 uur nog wat licht gespetter bij 22 graden en 2 uurtjes later een klein buitje. Aan het begin van de avond begon het eindelijk te regenen met neerslag van betekenis. Totaal viel er bij ons 4.6mm nog lang niet voldoende maar de natuur kon het goed gebruiken.

Door het nieuwe klimaat wordt het nu al steeds warmer en zonniger. De eerste helft van 2022 verliep daardoor al record zonnig.

 

Weersverwachting komende week

Donderdag wordt een dag met tropische temperaturen en veel zon. Later op de dag kans op enkele buien maar ook in de nacht naar vrijdag. De wind draait dan van zuidwesten naar noord als gevolg van hogedrukopbouw boven Groot-Brittannië.  Daardoor verloopt vrijdag meteen een stuk koeler. Dat weerbeeld houden wij ook het weekend aan met minimumtemperaturen rond de 11 en maximum temperaturen rond de 22 graden. Het worden zonnige en droge dagen waardoor de droogte nog verder zal verergeren.

 

Tot volgende week, Erwin
www.weerstationhaaksbergen.nl

 

Geeft begin augustus veel zonneschijn dan zal het een strenge winter zijn

I-j hebt mer twee maonden in ’t jaor dat ’t niet vrus