06 feb - 10:55 Haaksbergen - aangepast om 10:55

Veel neerslag en zacht weertype

Korte terugblik afgelopen maand en week,

In de grote boomgaard vorig jaar een andere peilbuis voor grondwaterstand meeting gevonden. Stand beide peilbuizen (1e / 2e) op 2 september 2018: 159 / 217 cm en van toen is het grondwaterpeil 88 / 78 cm gestegen tot nu.

Afgelopen januari maand verliep qua temperatuur iets te warm met normale hoeveelheid  neerslag en zonnig met 14 vorstdagen en 2 ijsdagen. Deze maand geen sneeuwdekdag. De laatste keer is alweer van december 2017 toen 4 sneeuwdekdagen kunnen noteren.

Vorige week woensdag werden wij eind van de middag getrakteerd op enkele sneeuwbuien. In de avond lag er een sneeuwdek van wel 3cm wat overeen kwam met ongeveer 2.3mm neerslag. Dit zorgde donderdag in de ochtend voor een wit tapijtje maar gaande de dag dooide het gebroken sneeuwdekje nagenoeg weg. Vrijdag 1 februari begon met wat regen. Het bleef overwegend grijs met gemiddeld 1.4 graden aan de koude kant bij een lage barometerstand van 988hPa. Zaterdag begon bewolkt met lichte neerslag in de vroege ochtend bij 1.9 graden. Dat ging later over in natte sneeuw met in de middag grote sneeuwvlokken die zelfs even bleven liggen wat een sneeuwdekje opleverde van 1cm. Wel een waterkoude dag. Deze dag vertoonde de luchtdruk een stijgende lijn wat begon bij 990Bar om eind van de dag uit te komen op 1009Bar. Totaal deze dag 4.2mm uit de regenmeter kunnen tappen. Zaterdag op zondag een heldere nacht met een minimum temperatuur van -0.3 graden rond 7 uur. Uiteindelijk werd het nog -1.4 graden bij een westelijke stroming. Rond 8 uur in de ochtend zelfs nog een klein sneeuw- hagelbuitje. Het werd een dag met veel zon waardoor de bijen getriggerd werden en voor de eerste keer weer met velen even buiten de kast kwamen. In de avond gaf de barometer al 1025 Bar aan.

Weersverwachting komende week

Door de zuid zuidwesten wind was het gebeurd met het koude kwakkel weer. Dat leverde woensdag al temperaturen op boven de 5 graden. Het wisselvallige natte weertype met temperaturen boven gemiddelde houdt de rest van de week en het weekend aan. Met elke dag wel perioden met regen en vrijdag en zaterdag tamelijk veel wind. De temperaturen liggen deze dagen tussen de 5 en 10 graden met zaterdag zelfs even kans op dubbele cijfers.

Tot volgende week, Erwin.

Een koude februari geeft een goed roggejaar

Gif den sprokkel de winter niet, lig e veur paosen in ’t verschiet