09:58 Haaksbergen - aangepast om 09:59

Veertig jaar fietsplezier door de Haaksbergse natuur

Dikke pluim voor de Stichting Rijwielpaden

HAAKSBERGEN – Een netwerk van zo’n 60 kilometer prima onderhouden fietspaden dat de natuurgebieden doorkruist. Haaksbergen heeft ‘t, dankzij de vrijwilligers van de Stichting Rijwielpaden. Fantastisch voor de plaatselijke fietsliefhebbers. En erg in trek bij dagjesmensen en toeristen. De eerste meters fietspad werden 40 jaar geleden aangelegd. Een project om trots op te zijn!

‘Neem de schop ter hand en maak zelf fietspaden in het Haaksbergse zand.’ Met deze slogan riepen Frans van Duist (85) en (wijlen) Kars Kip hun dorpsgenoten op om de handen uit de mouwen te steken. Want wat was het geval? Haaksbergen, rijk aan natuurschoon, nodigt uit tot heerlijke fietstochten. Alleen waren de zandwegen destijds een groot deel van het jaar onbegaanbaar. “Zonde!”, aldus Van Duist, destijds voorzitter van de HTFC. De oprichting van de Kommissie tot Herstel van Rijwielpaden op 1 februari 1982 (de voorloper van de huidige Stichting Rijwielpaden Haaksbergen) zorgde voor een spraakmakende ommekeer.

In de zomer van 1982 werd aan de Assinkweg een begin gemaakt met een fietspad dwars door Het Lankheet. De gemeente ondersteunde het burgerinitiatief van harte en zorgde voor de aanvoer van puin en afdekmateriaal. Half augustus lag er al 7 kilometer en dat groeide uit tot een traject van 60 kilometer dat de vier Haaksbergse natuurgebieden met elkaar verbindt. Metalen picknicktafels en rustbanken werden langs de route geplaatst. Een vaste ploeg van zo’n acht vrijwilligers zorgt ervoor dat de paden er puik bij liggen gedurende het fietsseizoen. En denk niet dat ze ’s winters achter de geraniums zitten: elke woensdag zijn ze in touw met het opruimen van zwerfafval. Natuurlijk hebben de vrijwilligers zelf profijt van ‘hun’ rijwielpaden. Maar genieten ook als anderen er gebruik van maken. “Daar doen we het voor!”, benadrukken ze. “Geregeld stappen fietsers af als we aan het werk zijn. Verbaasd dat dit allemaal door vrijwilligers wordt gedaan. Dat ons werk zó wordt gewaardeerd doet ons goed.”

Foto:Dankzij de vrijwilligers van de Stichting Rijwielpaden Haakbergen zijn de plaatselijke natuurgebieden de laatste 40 jaar goed toegankelijk voor fietsliefhebbers (foto: pr SRH).