09:49 Haaksbergen - aangepast om 09:50

Verwarring deelname BBB aan Kamerverkiezingen

HAAKSBERGEN – Er is verwarring ontstaan over de deelname van de BoerBurgerBeweging (BBB) aan de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart van 2021. Dat gebeurde  nadat de Kiesraad een lijst van nieuwe partijen publiceerde en de media meldden dat er 26 nieuwe partijnamen staan geregistreerd. BBB staat niet in de lijst met ‘nieuwe partijen’.

Dat komt omdat BBB al in 2019 werd geregistreerd. BBB stond al bij de Kiesraad ingeschreven en doet dus mee aan de verkiezingen op 17 maart 2021. „Het komt verwarrend over omdat de media ervan uit zijn gegaan dat de namen die de Kiesraad publiceerde alle nieuwe namen zijn. Dit klopt niet, want al eerder registreerden nieuwe partijen zich, waaronder BBB. Het is een kwestie van loos alarm”,  meldt BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas over de ontstane verwarring. ,,We doen gewoon mee. Mensen op het platteland hoeven zich geen zorgen te maken dat ze na 17 maart 2021 niet zijn vertegenwoordigd in Den Haag.”

De partij heeft ook sympathisanten in Haaksbergen en omgeving. In 2018 startte BBB met de oprichting en organisatie van de partij. Vanaf toen is het pad naar de Tweede Kamerverkiezingen al uitgestippeld. ,,Dit leidde in 2019 tot de officiële oprichting van onze vereniging en de registratie bij de Kiesraad. Voor de media betekent dit dat we niet bij de nieuwe partijen horen, maar bij gevestigde partijen. Als je naar alle geregistreerde partijen kijkt, staan we daar gewoon tussen”, reageert Van der Plas.

Volgens de Kiesraad betekent registratie van een naam overigens niet automatisch dat een partij ook deelneemt aan de verkiezingen. Daarvoor moeten de partijen nog ondersteuningsverklaringen, kandidatenlijsten en andere documenten inleveren. Dat kan nog tot 1 februari. BBB start deze procedure op 4 januari en zal uiterlijk 1 februari alle benodigde documenten hebben aangeleverd bij de Kiesraad. Het verkiezingsprogramma is al in juli 2020 gepubliceerd. BBB heeft tot nu toe 26 kandidaten op de lijst staan.