06 aug - 09:59 Haaksbergen - aangepast om 10:02

Vlonderpad ligt Ronde Tafel na aan hart

HAAKSBERGEN – Het vergane vlonderpad lag de leden van de Ronde Tafel na aan het hart. Zozeer dat de serviceclub alles uit de kast trok om een nieuw pad te realiseren. Fondsenwerving en crowdfunding leverden het gewenste resultaat op.

In samenwerking met Staatsbosbeheer krijgt het project inmiddels gestalte. Crowdfunding leverde binnen 24 uur bijna het streefbedrag op.
,,Maar daarmee waren we er nog niet. Die laatste euro’s waren net zo belangrijk”, blikt Jochem van Herk van de Ronde Tafel Haaksbergen terug. Men ging op zoek naar sponsors en fondsen om het herstel te kunnen bekostigen. Om kosten te besparen staken de tafelaars zelf de handen uit de mouwen voor demontage van de bijna halve kilometer lange vlonder.
Verder deden Staatsbosbeheer, Stichting Leppink-Postuma en het Rabobank Stimuleringsfonds toezeggingen voor financiële bijdrages. ,,De laatste 3000 euro werd opgehaald door crowdfunding en dat ging deze week ineens heel snel.”

De wens was in het voorjaar te beginnen met het herstel, maar dat werd uitgesteld tot na het broedseizoen. Inmiddels zijn de werkzaamheden begonnen. Het contrast is immens tussen de foto van het vlonder-pad in oude staat zoals op de afbeelding hiernaast en de eerste meters van het nieuwe pad op de foto voorpagina. De houten loopgang in het Haaksbergerveen voert wandelaars dwars door misschien wel één van de mooiste stukjes natuur in het gebied Siberië, pal aan de Duitse grens en dichtbij Buurse.

Zo’n 20 jaar lang konden natuurliefhebbers hier over een circa 480 meter lange vlonderpad een wandeling maken door het Haaksbergerveen dat in totaal zo’n 600 hectare groot is.