10:01 Haaksbergen - aangepast om 10:20

Voedselbank Enschede-Haaksbergen in zwaar weer

Hogere kosten en meer voedselpakketten
HAAKSBERGEN – De Voedselbank Enschede-Haaksbergen (VBEH) maakt zich grote zorgen. De organisatie stevent af op een fors verlies dit jaar. De oorzaken zijn de hoge energie- en brandstofkosten, verminderde aanvoer van voedsel, een aantal dure reparaties en een forse toename van cliënten die gebruik maken van de voedselbank.

Vanwege corona is een aantal evenementen niet doorgegaan, die doorgaans inkomsten opleveren die nodig zijn voor de dekking van de kosten. Zo ging bijvoorbeeld Proef Eet in Enschede niet door. De voedselbank is afhankelijk van subsidies en donaties van particulieren en bedrijven. De gemiddelde kosten voor het klaarmaken van een wekelijks voedselpakket zijn ongeveer vijf euro. Dit zijn kosten voor onder meer huur en energie van het pand, vries/koelvoorzieningen en auto- en brandstofkosten. Iedere vrijwilliger inclusief bestuur van de voedselbank werkt gratis. Er zijn dus geen loonkosten. Het voedsel krijgt de voedselbank gratis via lokale supermarkten en andere leveranciers. De aanvoer van vers voedsel is afgenomen, omdat supermarkten dit zelf met korting verkopen aan hun cliënten. In korte tijd heeft de voedselbank een forse toename van cliënten gekregen en de aanvragen blijven stijgen. De voedselbank levert op dit moment 340 voedselpakketten voor 900 mensen. De voedselbank Enschede-Haaksbergen is daarom op zoek naar nieuwe sponsoren en donateurs om de stijgende kosten te kunnen dekken en het stijgend aantal cliënten ook een voedselpakket te kunnen leveren. De verwachting is dat de Voedselbank Enschede-Haaksbergen aan het einde van het jaar 500 voedselpakketten zal moeten uitgeven. Belangstellenden kunnen maandelijks of eenmalig een bijdrage storten op Raborekeningnr. NL98RABO0316040878 ten name van Stichting Voedselbank Enschede-Haaksbergen.

Cadeaukaart Postcode Loterij doneren
De Voedselbank vraagt de deelnemers van de Postcode Loterij de cadeaukaart te schenken als ze die zelf niet gebruiken. Deelnemers hebben een cadeaukaart ter waarde van €12,50 ontvangen om een vegetarische maaltijd van duurzame producten voor vier personen samen te stellen. De cadeaukaart is uitsluitend bij Albert Heijn te verzilveren voor vegetarische producten. Omdat bekend is dat niet iedereen deze cadeaukaart inlevert bij AH, vraagt de Voedselbank de cadeaukaarten bij hen in te leveren. De Voedselbank gaat de ingeleverde kaarten verzilveren bij AH voor vegetarische producten. De cadeaukaart moet wel geactiveerd zijn, anders kan de Voedselbank er niets mee. Tot en met 13 november kunnen de kaarten worden verzilverd. De geactiveerde kaart inleveren kan bij Voedselbank Enschede, Hengelosestraat 108, Enschede. Opsturen naar Voedselbank Enschede-Haaksbergen, p/a Hondelink 97, 7482 KP, Haaksbergen is ook mogelijk. Of inleveren bij Albert Heijn Kamphuis Haaksbergen bij de servicebalie.