07:46 Haaksbergen - aangepast om 13:50

Voetballers trekken de hardloopschoenen aan

HAAKSBERGEN – De voetballers moeten zich deze weken fit zien te houden met hardlopen en krachttrainingen. De speelcomplexen zijn gesloten tot 6 april om uitbreiding van het coronavirus in te dammen. Er zijn geen trainingen en wedstrijden. Toch wordt er wel getraind. Individueel. De technische leiding van HSC’21 heeft de spelers een loopschema meegegeven. Trainer Berthil ter Avest van Bon Boys vraagt van zijn spelers om te gaan hardlopen en krachttraining te doen. Bij de lager spelende clubs Hoeve Vooruit en Haaksbergen wordt eigen verantwoordelijkheid verwacht. ,,De spelers kunnen gaan hardlopen. Ook konden ze naar de sportschool gaan. Maar die zijn ook al dicht.

We zitten in het ongewisse en moeten afwachten of we überhaupt wel kunnen starten na 6 april”, zegt trainer Raymond Wichers Schreur van Hoeve Vooruit. Verdediger Mika Schrijver van HSC’21 loopt hard en wil af toe toch even voetballen. ,,Ik voetbal met een groep vrienden. Dat doe ik in Gelselaar, de plaats waar ik woon. Van de looptrainer van HSC’21 hebben we een loopschema gekregen. Maar daar heb ik me niet aan gehouden. Ik loop hard voor mezelf. Ook kan ik thuis fitnessen”, zegt Schrijver. De spelers van HSC’21 trainen niet gezamenlijk. ,,In de groepsapp zetten we foto’s van onszelf als we hebben hardgelopen”, zegt Schrijver. Trainer Gerard Timmers van VV Haaksbergen vindt dat zijn spelers zelf verantwoordelijk zijn om fit te blijven. De voetballers van de vijfdeklasser hebben geen individueel trainingsschema gekregen. Hij vindt wel dat de competitie uitgespeeld moet worden. ,,Doordeweeks kan er ingehaald worden. Voetballers spelen liever een wedstrijd dan dat ze moeten trainen. Ook met Pasen kan er ingehaald worden”, zegt Timmers, doelend op een dubbel programma. Wat hem betreft is het ook mogelijk in juni iets langer door te gaan.

De oefenmeester vindt het stilleggen van de competitie bovenal triest voor de vrijwilligers bij de club. ,,Dit is heel sneu. De ouderen behoren tot een risicogroep. Zij zitten nu meerdere weken thuis. Er gebeurt momenteel helemaal niets bij de club. Het clubgebouw is gesloten”, zegt Timmers. Trainer Berthil ter Avest van Bon Boys vraagt van zijn spelers om in conditie te blijven. ,,Ze kunnen hardlopen, interval en krachttraining doen. Daarvoor hoeven ze niet naar een sportschool. Opdrukken en buikspieroefeningen doen kan bijvoorbeeld ook in een park”, zegt de oefenmeester van de tweedeklasser. Over de voortzetting van de competitie valt nog weinig te zeggen. ,,We moeten afwachten wat er gebeurt. Ik vind het goed dat het voetbal is stopgezet in de strijd tegen het coronavirus”, aldus Ter Avest.
De clubleiding van Bon Boys doet een klemmend beroep op ouders en spelers om geen gebruik te maken van de velden.