13:06 Haaksbergen - aangepast om 13:06

Vuurwerk verkoop overtreft 2018, dit jaar ruim 70 miljoen

Vuurwerkverkopen vallen dit jaar naar verwachting weer iets hoger uit

Amsterdam, 31 december 2018

Traditioneel luidt Nederland het nieuwe jaar in met het afsteken van vuurwerk. Vuurwerkliefhebbers geven deze jaarwisseling 48 euro per persoon uit. Dat is iets meer dan vorig jaar. In totaal kunnen de vuurwerkverkopen oplopen richting de 70 miljoen euro. Toch zijn er ook dit jaar weer iets minder vuurwerkkopers dan vorig jaar, zo blijkt uit onderzoek onder ruim 47.300 respondenten op de ING Vraag van Vandaag.

Gemiddeld 48 euro per vuurwerkliefhebber
Nederlandse consumenten die vuurwerk aanschaffen, geven daar gemiddeld 48 euro aan uit. Dat is iets meer dan vorig jaar. Wel zijn er grote verschillen tussen de uitgaven van vuurwerkliefhebbers. Eén op de drie (34%) geeft niet meer dan 20 euro uit aan vuurwerk. Een groep van 24% schiet of knalt tussen de 20 en 50 euro de lucht in. Nog eens 24% pakt het wat groter aan en koopt voor een bedrag tussen de 50 en 100 euro aan sier- en knalvuurwerk. Iets minder dan een vijfde (18%) geeft zelfs meer dan 100 euro uit.

Niet iedereen knalt mee
De meeste respondenten (83%) geven aan dat ze geen geld uitgeven aan vuurwerk. Ze vinden het bijvoorbeeld zonde van het geld, zijn op vakantie, wonen in een vuurwerkvrije zone of mogen geen vuurwerk kopen omdat ze nog geen 16 jaar zijn. Toch gaat er tijdens de jaarwisseling weer voor tientallen miljoenen euro’s de lucht ingeknald. Vorig jaar (2017) is er volgens de vuurwerkverkopers zo rond de 68 miljoen euro aan vuurwerk verkocht, ongeveer hetzelfde bedrag als het jaar daarvoor.

Totaalbedrag vuurwerkverkopen dit jaar omhoog
De voorverkoop van vuurwerk via internet laat dit jaar wederom een stijging zien volgens de handelaren. Tegelijkertijd beinvloedt de trend richting sier- en compoundvuurwerk de gemiddelde aanschafprijs per liefhebber opwaarts. Nu het economisch wat beter gaat, hebben vuurwerkliefhebbers mogelijk ook net iets meer  over voor een knallend oud en nieuw. De extra aandacht voor de veiligheid en de toenname van het aantal vuurwerkvrije zones zal sommigen ervan weerhouden om zelf vuurwerk af te steken. Anderzijds kan de verkoop van veiligheidsartikelen zoals vuurwerkbrillen en lanceerstandaarden weer voor een beetje extra vuurwerkomzet per persoon zorgen.

Last minute aankopen
Dit jaar is ook oudjaarsdag zelf één van de drie verkoopdagen voor vuurwerk. Dat was vorig jaar niet zo. Dat biedt nieuwjaarsvierders, die laat besluiten om toch nog vuurwerk aan te schaffen, ditmaal wel de kans om op het laatste moment alsnog hun slag te slaan.
Al met al verwacht het ING Economisch Bureau dat het totaalbedrag aan vuurwerk dat maandagavond de lucht in gaat iets hoger zal liggen dan vorig jaar en richting de 70 miljoen euro zal gaan.