24 dec - 11:25 Haaksbergen - aangepast om 12:02

Vuurwerk zorgt bij veel dieren voor angst en stress

HAAKSBERGEN  – De decembermaand is voor veel huisdieren   niet  bepaald een feestmaand. Harde en onverwachte knallen van vuurwerk kunnen een berg angst en stress veroorzaken. Het zijn vooral honden die zeer angstig reageren op de geluiden van vuurwerk. Of ze nu binnen of buiten zijn.

Op oudejaarsdag zullen heel de dag door harde knallen te horen zijn. Houd honden tijdens het uitlaten daarom aan de lijn. Houd uw katten binnen tijdens oudejaarsdag en sluit kattenluiken, ramen en deuren zodat dieren niet op de vlucht slaan.  Stel het avondeten langer uit. Wanneer uw dier honger heeft dan zal het minder aandacht hebben voor het vuurwerk.  Door sluiten van gordijnen en aanzetten van tv of radio zullen knallen en flitsen van buiten vele malen minder opvallen. Hierdoor blijft uw dier rustiger.

Het negeren van angst is geen optie. De gedachte hierachter is dat het angstgedrag op deze manier geen aandacht krijgt. Deze aandacht zou het angstgedrag versterken. Er wordt dan echter voorbijgegaan aan het feit hoe het dier zicht voelt en hoe het dier vervolgens reageert. De emotie zelf mag niet genegeerd worden. De hond mag best schrikken. Geef hem op dat moment de steun die hij nog heeft, maar laat dit niet te lang duren. Het beste is het om de hond af te leiden met bijvoorbeeld spelletjes of een lekker kauwbot. Het is belangrijk dat uw hond het idee krijgt dat er eigenlijk niets aan de hand is.

Pas op met medicatie

Mocht het verminderen van angst niet mogelijk zijn, zorg er dan voor dat de periode rondom Oud en Nieuw zo draaglijk mogelijk wordt voor uw huisdier. Het kan raadzaam zijn om uw huisdier hiervoor speciale medicatie te geven. Sommige medicatie versuft of verslapt de spieren, terwijl de zintuigen op volle sterkte blijven werken. Deze middelen kunnen de angst juist vergroten. Medicatie werkt altijd het beste indien hier tijdig mee wordt gestart en in combinatie met een vuurwerktraining.

Tips tijdens oudejaarsdag

Ook op oudejaarsdag zelf kunt u de nodige maatregelen treffen om de dag voor uw huisdier zo aangenaam mogelijk te maken: Maak geen lange wandelingen op oudejaarsdag of laat uw hond zijn behoefte in de tuin doen. Ook kunt u met de auto naar een rustig gebied in de buurt rijden om daar uw hond uit te laten. Zo beperkt u de hoeveelheid en intensiviteit van de knallen tot het minimale. Houd uw hond bij voorkeur de hele dag aan de lijn tijdens het uitlaten.

Prikkels

Zorg ervoor dat uw huisdier zo min mogelijk alleen thuis hoeft te zijn. Laat uw huisdier niet alleen tijdens de jaarwisseling. Houd uw katten ruim vóór en na Oud en Nieuw binnen en sluit eventuele kattenluiken af. Zet de radio of televisie aan en sluit de gordijnen om zo min mogelijk prikkels van buitenaf door te laten. Zorg voor een veilige en beschutte plek in huis waar de hond of kat zich kan terugtrekken. Vaak kiezen huisdieren zelf een plek uit waar zo weinig mogelijk lichtinval is. Indien uw hond gewend is aan een bench, dan kunt u hier een deken overheen hangen om extra beschutting te creëren. Zorg voor iets lekkers in huis zoals een kauwbot waarmee u uw huisdier indien mogelijk kunt afleiden.