06 mrt - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 11:17

Water Natuurlijk wil participatieomwonenden in zonnevelden verkennen

REGIO – De fractie Water Natuurlijk van waterschap Vechtstromen heeft per motie het dagelijks bestuur gevraagd om de mogelijkheden voor participatie van omwonenden van zuiveringslocaties in zonnevelden te gaan verkennen.

Waterschap Vechtstromen wil op een tiental van haar zuiveringslocaties zonnevelden realiseren. Het betreft de rioolwaterzuiveringen in Almelo-Sumpel, Almelo-Vissedijk, Coevorden, Dedemsvaart, Haaksbergen, Oldenzaal, Rijssen, Vriezenveen, Vroomshoop, en indien mogelijk Den Ham. Deze zonnevelden kan Vechtstromen winstgevend realiseren. In 2020 kan het waterschap dan voor 40% in haar eigen energiebehoefte voorzien. Dit voorstel stond afgelopen woensdag op de agenda van het algemeen bestuur van waterschap Vechtstromen. Tijdens de vergadering heeft de fractie Water Natuurlijk dit voorstel ondersteund. Het is een mooie stap om uiteindelijk te komen tot een energieneutraal waterschap. Ter ondersteuning van het initiatief heeft de fractie Water Natuurlijk met brede steun (18 stemmen voor en 3 tegen) het dagelijks bestuur per motie gevraagd te verkennen of omwonenden van deze zuiveringslocaties kunnen en willen deelnemen in deze zonnevelden.

Financieel mede-eigenaarschap van zonneparken is in verschillende gemeenten al praktijk. Waarom zou dit bij waterschap Vechstromen niet kunnen? Het samenwerken en betrekken van inwoners bij projecten past bij een waterschap dat midden in de samenleving wil staan. Het dagelijks bestuur is gevraagd om binnen twee maanden de uitkomst van deze verkenning te presenteren.