06 mrt - 15:09 Haaksbergen - aangepast om 15:10

Waterretentie als rustpunt Wissinkbrinkweg

HAAKSBERGEN – Langzaam maar zeker transformeert het gebied tussen de Noordsingel en de N18 tot een woonlandschap met nieuwe woonboerderijen en landelijke bungalows tot groene landschapskamers. En je kunt er straks op een bankje bij de waterplas heerlijk het zonnetje genieten.

 Het zogeheten voormalige ‘pauze[1]landschap’ is in ontwikkeling en er wordt naast ruimtelijke balans aan een natuurlijke balans gewerkt. Zoals met de aanleg van een waterretentievoorziening in het driehoekige perceel op de hoek Wissinkbrinkweg – Hassinkbrinkweg (foto). In overleg met het water[1]schap wordt deze locatie ingericht als zone voor wateropvang in combinatie met een struinpad voor recreatief gebruik, oftewel een ommetje.

 Jonge aanplant
De bovenste toplaag van ongeveer een halve meter was eerder al afgegraven en momenteel realiseert uitvoerder Gerwers wegen-water-groen de noodzakelijke ontgravingsdiepte voor spontane ontwikkeling van natuurlijke vegetatie. ,,We inmiddels bezig met de uitstroomvoorziening van de Bolscherbeek in de waterretentie”, laat werkvoorbereider Niels Wesselink weten. ,,Er komt jonge aanplant en een halfverhardend  wandelpad door de waterplas. Ook zijn er bomen geplant ter aanvulling van het bestaande bosje en rond het trafokastje.”

 Recreatieve functie
Hoe de verbinding over de waterstroom wordt ingevuld, is nog niet bekend. Wesselink kan wel aangeven dat het een mooi stukje natuur met recreatieve functie en wateropvang wordt waar het goed toeven zal zijn. ,,Toen we het plan aan het opmeten waren zagen we al dat veel wandelaars de locatie passeren. We hebben ontwerp tussentijds een paar keer op detail aangepast om het geheel nog natuurlijker te maken.”