12:00 Haaksbergen - aangepast om 09:46

Waterschaarste, smog en blauwalgen

HAAKSBERGEN – Nederland gaat gebukt onder een verzengende hitte en het is nog niet voorbij. Waterbedrijf Vitens doet een dringend beroep op huishoudens zuinig met drinkwater om te springen. Schaarste dreigt. En dan is er de smog.

Op hele koude en hele warme dagen met weinig wind kan luchtvervuiling blijven hangen tot smog. Een smogwaarschuwing volgt bij 70 microgram fijnstof per kubieke meter in de lucht. Voor een smogalarm geldt meer dan 100 microgram fijnstof per kubieke meter. Bewegen is gezond alleen niet tijdens smogperiodes. Dan is het verstandig om lichamelijke inspanningen en sporten even te beperken. Zeker als je gevoelig bent voor ademhalingsklachten.

Blauwalgen

Houders van een visvijver in de tuin kunnen beter maar zo snel mogelijk voor een goede zuurstofvoorziening in hun vijver zorgen. Bij langdurige warmte en daardoor een verlaagd zuurstofgehalte liggen de alles vernietigende blauwalgen op de loer, waarschuwt de vijverspecialist van Welkoop Haaksbergen. ,,Blauwalgen slaan van het ene op het andere moment toe. Dat moment moet je echt voor zijn. Anders is de ramp in de vijver niet te overzien.”