10:21 Haaksbergen - aangepast om 10:21

Watertips voor een dorstige tuin

BUURSE – Als je dorst hebt, moet je drinken. Hetzelfde geldt voor de planten in je tuin. Wanneer de zomertemperaturen hoog oplopen, is een flinke dosis water hét redmiddel tegen droogte in de tuin. Slaphangende planten, gele plekken in het gazon… Het zijn symptomen van droogtestress in je tuin. Toch is het niet de bedoeling om in het wilde weg te gaan sproeien, want dat kan voor meer problemen zorgen. 

Geef geen water in de volle zon.

Natte bladeren in de zon kunnen verbranden. Het ideale moment om te gieten is ‘s avonds of ‘s ochtends. De lucht is dan vochtiger, waardoor de planten en de grond het water beter kunnen opnemen.

Je planten verkiezen regenwater

Wanneer mogelijk giet je je planten het beste met regenwater. Het is 100% natuurlijk, en heel wat milieuvriendelijker dan gieten met leidingwater. Plaats een regenton onder het dak, zodat je via een regenpijp in korte tijd veel water kan opvangen.

Giet niet elke dag, maar 2x per week

Elke dag een beetje water geven maakt de wortels lui. Geef daarom liever 2x per week veel water. Je planten worden er sterker van, en schimmels krijgen minder kans om zich te ontwikkelen.

Hou rekening met de waterbehoefte van je plant

Niet iedere plant heeft evenveel water nodig. Giet dus vooral de planten die het echt nodig hebben. Planten die veel water nodig hebben, zijn de nieuwe aanplantingen, planten in potten of bakken, planten met grote bladeren, vijver- en oeverplanten, groente- en fruitplanten. Planten die weinig water nodig hebben, zijn vetplanten, mediterrane planten, bomen of struiken met diepe wortels, planten met zilver- of grijskleurige bladeren.

Tuinadvies nodig? Kom een keertje naar ons groencentrum in Buurse.  Bellen of mailen mag natuurlijk ook!