14:12 Haaksbergen - aangepast om 14:14

‘We hebben met Blokker de rol van een warenhuis in Haaksbergen’

Veertig jaar Blokker in Haaksbergen 

HAAKSBERGEN – Het kan de klanten deze week niet ontgaan bij Blokker in Haaksbergen. De bekende huishoudwinkel heeft iets te vieren. Blokker in Haaksbergen bestaat veertig jaar. De winkel wordt daarom gezellig en feestelijk ingericht met onder meer een ballonnenboog. Ook zijn er talrijke acties. Genoeg reden dus om eens bij Blokker naar binnen stappen. 

De huishoudwinkel aan de Spoorstraat 47-49 ging in maart 1983 open. Dat was best een bijzonder moment in de geschiedenis van Blokker. Tot dat moment was Blokker nog amper bekend in Twente. Er waren voornamelijk vestigingen in het westen en zuiden van Nederland. In 1983 waagde Blokker de stap om in Haaksbergen een filiaal te openen. Peter Verzijde (68) en Lea Verzijde (67) werden de eigenaar. Daarvoor werkte Peter als bedrijfsleider in Veendam. “Ook daar was inmiddels een Blokker. Maar ik had interesse om eigenaar van een nieuwe vestiging van Blokker te worden”, blikt Verzijde terug op de beginperiode. Hij kan zich nog goed herinneren dat het hoofdkantoor met het nieuws over Haaksbergen kwam. “Ik kon in Haaksbergen beginnen. Op dat moment wist ik nog bijna niets over deze plaats. Ik dacht dat het ergens bij Arnhem en Nijmegen lag”, vertelt Verzijde met een glimlach. Verzijde komt van oorsprong uit Den Haag. Haaksbergen lag ver weg. “In het begin dacht ik ook dat ik na een jaar of tien weer naar Den Haag zou terugkeren.” Maar dat is niet gebeurd. Verzijde begon zich thuis te voelen in Twente. De gemoedelijkheid sprak hem aan. Bovendien ging hij het Haaksbergse verenigingsleven in. Daarnaast werd hij bestuurslid van sectie detail van de ondernemersvereniging HOV. Toch waren de eerste jaren niet gemakkelijk. “We haalden in het eerste jaar na de opening maar zeventig procent omzet van de begroting. Dat was echt te weinig. Maar gaandeweg liep het steeds beter. Vooral na de sluiting van huishoudwinkel Strengers verderop in het centrum. Eind jaren tachtig ging het heel goed”, weet Verzijde. 

Blokker was inmiddels een begrip geworden in Haaksbergen. De winkel werd ook uitgebreid en vernieuwd. Dat is enkele keren gebeurd. Blokker werd voor veel Haaksbergenaren dé winkel waar de benodigde huishoudartikelen, speelgoed en tuinsets werden gekocht. “We waren ook heel gericht op de seizoenen. Zoals het voorjaar en de zomer met de tuinsets, de kerstartikelen in december en het carnaval in februari. De collectie is wel veranderd. Door de komst van carnavalswinkels en grote tuinmeubelzaken zijn we met deze artikelgroepen gestopt en hebben we ons gefocust op ‘alles voor in het huis.” 

Intussen heeft Peter Verzijde (sr) een stap teruggedaan. Nu staat zijn zoon met dezelfde naam aan het roer. Zoon Peter is 38 jaar en nam de winkel in 2016 over. Hij voelt zich in Haaksbergen als een vis in het water. “We hebben een goed verzorgde winkel met deskundig personeel. Het aanbod van producten is enorm. Een goede service vinden we heel belangrijk. In de winkel hebben we circa 8.000 artikelen op voorraad, maar we kunnen meer dan één miljoen producten bestellen via ons bestelpunt. Vandaag besteld is morgen in huis. Hierdoor hebben we ook de indruk dat we hier met Blokker de rol van een warenhuis terug hebben gekregen”, zegt Peter Verzijde. De huidige eigenaar constateert ook dat de gunfactor een belangrijke rol speelt in Haaksbergen. Veel klanten komen daarom graag terug. “Ook zijn we sinds kort een DHL- en DPD-servicepunt, zodat de klant pakketjes kan brengen en afhalen.”

Drie jaar geleden in 2020 werd Blokker uitgebreid met Top1Toys. Na een verbouwing kreeg de speelgoedafdeling een kwaliteitsinjectie. “Met Top1Toys hebben we ook iets leuks bedacht: de zogeheten verjaardagskrat. Kinderen kunnen de krat zelf vullen voor hun naderende verjaardag. Vervolgens komen opa en oma, een tante of oom op een later moment om iets uit de verjaardagskrat te halen. Dat is dan het verjaardagscadeau. Daarmee voorkom je dat een jarige twee keer hetzelfde verjaardagscadeau krijgt. Het is een leuk concept”, vindt Verzijde. De huidige eigenaar vindt klantvriendelijkheid belangrijk. Dat kan soms ver gaan. “Ik ben nog een keer met Kerstmis gevraagd of ik een gourmetstel kon leveren. Dat was bij iemand kapot gegaan, maar ze wilden toch gourmetten. Vervolgens hebben we ze nog blij kunnen maken met een gourmetstel op de kerstdagen.”

De jubileumweken en acties van Blokker zijn inmiddels begonnen. Ze duren tot en met 19 maart.