26 jun - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 09:45

‘We zijn er klaar voor”

Deelnemers monstertocht niets aan toeval overgelaten:

HAAKSBERGEN – Ze hebben helemaal niets aan het toeval overgelaten. Leden van de Haaksbergse Toer- en Fietsclub (HTFC) gaan zaterdag 29 juni op pad voor een monstertocht van 365 kilometer. Voor het goede doel want de opbrengst van deze sponsorrit gaat naar de Alzheimerstichting. “Als groep hebben we in aanloop naar deze tocht gezamenlijk inmiddels meer dan 200.000 kilometer gefietst.”

De veertig deelnemers hebben stuk voor stuk de nodige kilometers gemaakt. Ter voorbereiding op de uitputtingsslag van komende zaterdag.

Generale repetitie
Met als ultieme generale repetitie een tocht vorig weekend van driehonderd kilometer. Overigens opgedeeld in vier verschillende tochten. “We hadden het zo georganiseerd dat we telkens weer in Haaksbergen eindigden”, vertelt Mark Schreijer, een van de drijvende krachten achter de sponsorrit. “Om vervolgens een nieuwe rit te maken. Mensen die niet de volle driehonderd kilometer wilden rijden, konden zo wat later aanhaken of het eerder voor gezien houden. En ook kwam het voor dat andere HTFC’ers zo’n ‘lusje’ meereden. Als een soort morele ondersteuning.”

Onder de veertig deelnemers handbiker Johan Reekers voor wie dit een van zijn laatste ritten als professioneel sporter wordt. De volgende dag houdt hij namelijk zijn afscheidsreceptie. Na een hele lange staat van dienst. Reekers is negenvoudig deelnemer aan de Paralympische Spelen en sleepte op verschillende disciplines meerdere gouden, zilveren en bronzen medailles in de wacht.

Doel bijgesteld
Aanvankelijk was het de bedoeling om met de rit 35.000 euro binnen te halen. “Maar de sponsoring loopt boven verwachting”, zegt Gertin Leppink, degene uit wiens koker het hele idee komt. “Doelen zijn er om te worden bijgesteld en dat hebben we meermaals gedaan. Intussen zijn we de 55.000 euro gepasseerd.”

Waar de generale repetitie van driehonderd kilometer nog deels in het water viel, zijn de weersvooruitzichten voor komend weekend niet optimaal. Mark Schreijer: “Maar we houden hoop dat het goed komt. Al blijft het altijd afwachten natuurlijk. Het weer zal die dag een belangrijke factor vormen: regent het of wordt het misschien wel tropisch warm? Niemand van ons heeft ervaring met zo’n monstertocht. Het zal dus sowieso afzien worden. Anderzijds, de moraal is goed en aan de voorbereiding kan het niet liggen. Als groep hebben we in aanloop naar deze tocht gezamenlijk meer dan 200.000 kilometer gefietst. We zijn er helemaal klaar voor. We verwachten rond 20.30 uur op de Markt te zijn en hopen natuurlijk dat we massaal worden ingehaald. Om er samen een mooi feestje van te maken.”