12:00 Haaksbergen - aangepast om 11:38

Weer grootste wereldwijde opruimactie

World Cleanup Day 2020

HAAKSBERGEN – World Cleanup Day 2020  komt eraan. Tijdens deze grootste wereldwijde opruimactie van het jaar geven ruim 180 landen de aarde zaterdag 19 september een grote schoonmaakbeurt.

Op de World Cleanup Day in 2019 werd door 2.000 vrijwilligers in Nederland het geraapte afval geregistreerd. Zij hebben samen 78.000 stukken afval opgeruimd. Meer dan een verdubbeling van in het jaar daarvoor, toen 35.000 stukken zwerfvuil werden opgehaald door naar schatting 16.000 vrijwilligersdeel. Alleen al in Nederland belandt er jaarlijks naar schatting maar liefst 50 miljoen kilo rommel op straat of in de natuur. Wist je dat de sigarettenpeuk koploper in de top vijf van zwerfvuil is? Sigarettenfilters zijn gemaakt van plastic! Nummer twee is het blikje, op de voet gevolgd door nummer drie verpakkingen. Op de vierde plaats staan plastic flesjes en bekers staan op vijf.

Erger je je ook zo aan al die troep, die een ander achterlaat. Doe dan mee. Samen met je klas of met je school, met je wandelclub, je vrienden, je collega’s of je gezin. Vanwege het coronavirus mag je op World Cleanup Day niet in grote groepen opruimen.