12:00 Haaksbergen - aangepast om 09:56

Weer volop WAK

HAAKSBERGEN – Na de kwakkel-wak door corona afgelopen jaar kan er dit jaar weer een volwaardige Week van de Amateur Kunst worden de gehouden. Van 2 tot en met 8 oktober wordt Theater de Kappen omgedoopt tot ‘Huis van de Amateurkunst’ en krijgen lokale culturele initiatieven en groepen weer het podium waar ze zo lang naar uit hebben gekeken. ,,Iedereen staat te popelen om zijn of haar ding te doen na lange tijd stil te hebben gelegen”, weet Bennie Wielens van de werkroep WAK. ,,De week bevat een gevarieerd aanbod met dans, zang, muziek beeldende kunst, literatuur en toneel.” Volgens collega-lid Ingrid Pinksen van de werkgroep is er de komende tijd overigens veel werk aan de winkel om vraag en aanbod op cultureel vlak weer in de pas te laten lopen. ,,Die verhouding is uit balans geraakt. Om het tij te keren neemt Haaksbergen deel aan de webinar Cultuurparticipatie van de provincie Overijssel. Daarin wordt uitgelegd hoe we in een 12 maanden durend begeleidingstraject weer naar een gezonde lokale kunst en cultuur sector kunnen toegroeien.” De webinar is op woensdag 22 september. 

Belangstellenden en betrokkenen bij lokale kunst en cultuur in Haaksbergen kunnen zich aanmelden voor de webinar Cultuurparticipatie van de Provincie Overijssel. Die is woensdag 22 september. In het verlengde van deze webinar zal tijdens de Week van Amateurkunst (WAK) op donderdag 5 oktober een bijeenkomst plaatsvinden met gastspreker en participatiestrateeg Ferenc van Dam van Studio Vers Bestuur. ,,Het is de start van een traject van een jaar waaraan de amateurkunst uit Haaksbergen kan deelnemen. Daarbij worden de deelnemers aan dit traject begeleid door cultuurmakelaar Eléon de Haas en Studio Vers Bestuur. ,,Het project wordt door de Provincie ondersteund en er zijn geen kosten aan verbonden”, benadrukt Ingrid Pinksen van onder meer de Wak.

Om lokaal zo’n traject sterker met elkaar neer te zetten, gaat de gedachte uit naar de vorming van een cultuurcoalitie Haaksbergen. Dit zal een informeel netwerk zijn van de amateurkunst uit de gemeente Haaksbergen met een gezamenlijk streven naar een nog grotere actieve cultuurdeelname. Op 5 oktober is er tijdens de WAK een informatieve bijeenkomst in De Kappen. Aanvang 19.30 uur.