10:00 Haaksbergen - aangepast om 16:43

Zilveren erespeld voor Werner Leuker uit Ahaus

Bevlogen ambassadeur partnerschap Ahaus-Haaksbergen

De zilveren erespeld van de gemeente Haaksbergen is voorbehouden aan mensen die buitengewone prestaties hebben geleverd binnen de Haaksbergse samenleving. Werner Leuker is zo iemand. Als vaste contactpersoon van partnergemeente Ahaus zette hij zich de afgelopen 22 jaar met heel zijn hart in voor een intensieve samenwerking met Haaksbergen. Op de laatste dag van augustus, bij zijn afscheid van de werkgroep Ahaus-Haaksbergen, speldde burgemeester Rob Welten hem de bijzondere onderscheiding op.

Grensoverschrijdend partnerschap – en dan écht in de praktijk gebracht – is een kostbaar goed in de ogen van Werner Leuker. Het leidt tot wederzijds begrip en tot waardevolle vriendschappen. En die vormen dan weer een stevig fundament voor het Europese gedachtegoed. Namens Ahaus leverde Leuker een bijdrage die ertoe doet. Op allerlei gebied binnen de samenleving kwamen mooie, intensieve samenwerkingen tot stand. Van het onderwijs, sport en de bibliotheek tot politie en brandweer. Dat hij heel goed Nederlands spreekt, zegt veel over de manier waarop Leuker zijn missie inhoud heeft gegeven.

Lief en leed
Het partnerschap tussen Haaksbergen en Ahaus gaat zó veel verder dan alleen samenwerking. Lief en leed werden en worden over en weer gedeeld. En Werner Leuker was altijd van de partij op gedenkwaardige momenten. Feestelijke hoogtepunten, de verkiezingsavond, de nieuwjaarsreceptie maar ook de 4 mei-herdenking. Burgemeester Welten prees hem om de toewijding waarmee hij ontmoetingen tussen Haaksbergen en Ahaus organiseerde. Voorbereid tot in de puntjes en altijd met de partnerschapsgedachte in zijn achterhoofd.

Verrast en ontroerd
Vanwege zijn huidige, veelomvattende functie als wethouder van Ahaus heeft Werner Leuker zijn taken binnen de werkgroep overgedragen. Haaksbergen en het partnerschap zullen echter altijd een speciaal plekje in zijn hart behouden. “Werner, jij bent ‘van Haaksbergen’ en dat zal ook zo blijven”, vatte Welten samen. Waarna hij de zilveren erespeld op diens revers bevestigde. Verrast en ontroerd bedankte Werner Leuker iedereen waarmee hij al die jaren zo fijn heeft samengewerkt. En niet te vergeten zijn vrouw. “Zij moest het geregeld zonder mij stellen, omdat ik weer eens in Haaksbergen was”, bekende hij. Met een welgemeend applaus vanuit de raadzaal, waar de werkgroep Ahaus-Haaksbergen vergaderde, nam hij afscheid.