08 jun - 15:48 Haaksbergen - aangepast om 15:49

Zwerfafval opruimen met behulp van app

HAAKSBERGEN – Zwerfvuil is een bron van ergernis. In Haaksbergen zijn tientallen vrijwilligers actief om de troep op te ruimen. Dat kan met behulp van de app HelemaalGroen. 

Herman Kleinsman (69) woont vrijwel zijn hele leven in Haaksbergen. Hij werkte bij Thales, was lid van de bedrijfsbrandweer en de vrijwillige brandweer Haaksbergen. Samen met zijn wandelmaatje Johan Veldhuis (66) ergert hij zich aan de rommel langs wegen en sloten. Toen ze een artikel lazen in Rond Haaksbergen, waarin zwerfvuilrapers gevraagd werden, gaven ze zich meteen op en combineren ze wandelen met één keer per week opruimen.

Samen rapen ze dan twee volle zakken. Hun afspraak daarvoor maken ze met een: ‘Zullen we morgen weer de rommel van een ander gaan opruimen?’ Ze zoeken nog collega’s. De mannen zijn in beweging, het milieu wordt schoner, ze krijgen complimenten èn het geeft hen een tevreden gevoel. Bij hun opruimwerk gebruiken ze de app HelemaalGroen. De gemeente gaf hen een actiesetje met een grijper, handschoenen, veiligheidshesje en een rol rode vuilniszakken. Nadat de gemeente partner is geworden van HelemaalGroen is het aantal deelnemers verdubbeld. Her en der liggen veel blikjes en snoepgoedwikkels. Ook vonden ze twee volle zakken met belegde broodjes, die Twente Milieu ophaalde na hun melding.

HelemaalGroen stimuleert burgers zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie app.helemaalgroen.nl. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Kijk voor meer info op www.helemaalgroen.nl.