15 jun - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 09:37

HAAKSBERGEN – Tuinliefhebbers kunnen zaterdag en zondag weer genieten van een diversiteit aan prachtige tuinen tijdens het Open Tuinen Weekend Berkelland/Haaksbergen e.o. In totaal stellen 34 eigenaren hun tuin beide dagen van 10 tot 17 uur open voor publiek. Zo ook Dorien en Jeroen Moes aan de Sonderenstraat. Over de Rondweg, net voorbij het Dievelaarslaantje, beland de bezoeker in een plaatje van een tuin, verscholen in het Park Scholtenhagen. Sinds het stel hier in 2013 kwam wonen, hebben ze de oorspronkelijke tuin getransformeerd tot wat die nu is. ,,De contouren zijn in tact gebleven en we hebben er met bloemenmengsels, fruitbomen en verschillende zitplekken nieuwe elementen in aangebracht.” Dorien is werkzaam als laborant en heeft van huis uit geen groene vingers. Jeroen koos als zoon van een schilder wel voor het groen en heeft een baan bij de Antea Groep waarvoor hij zich als projectleider bezighoudt met de realisatie van sportaccommodaties. ,,Inmiddels heeft mijn werk weinig meer met natuurlijk groen van doen met al die kunstgrasvelden.” Dorien geeft aan dat ze de tuin samen onderhouden. ,,Jeroen doet het zwaardere werk, ik ben van de bloemen en de plantjes.” 

Buurman Herman Scharenberg is kartrekker van de open tuinencommissie van Groen & Bloei en maakte Dorien en Jeroen Moes enthousiast voor het open tuinen weekend. De tuin is een gedeelde passie van de buren.

Zozeer dat ze bij Groei & Bloei met je Jeroen sinds afgelopen jaar een nieuwe en bevlogen voorzitter hebben gevonden en dat Dorien de kleurrijke catalogus van het tuinenweekend samenstelt. ,,Leuk om te doen en met wat technische hulp van mijn dochter lukt dat goed. Alle tuinen staan erin met een beschrijving en foto. Je kunt onmogelijk alle 34 tuinen in zo’n weekend bezoeken en daarom is het handig om met het boekje erbij een aantal locaties naar wens te selecteren. Je kunt dat op de fiets doen en als de locaties te ver uit elkaar liggen, ga je met de auto.”

Tuinliefhebbers doen graag ideeën en inspiratie op bij anderen om er thuis vervolgens iets moois mee te doen. De deelnemers stellen hun tuin graag open om anderen ervan mee te laten genieten. ,,Dat is ook een beetje het doel van de deelnemers. Bezoekers voelen dat ze welkom zijn en hebben de vrijheid om rond te lopen en plaats te nemen op zitjes. Daar zijn ze voor.” Het open tuinen weekend is zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur. Ook het IVN doet mee aan de open tuinendagen. De natuurtuin van het IVN is allen zaterdag op genoemd tijdstip toegankelijk.”

Fotoonderschrift: Dorien en Jeroen Moes in hun tuin aan de Sonderenstraat Foto: Nienke Moes