12:00 Haaksbergen - aangepast om 10:51

Een goed gesprek met een ervaringsdeskundige

Een ervaringsdeskundige is iemand die vanuit zijn eigen ervaring inwoners kan helpen. Hij kan iemand helpen om de juiste weg te vinden op bijvoorbeeld het gebied van seksuele diversiteit. De onafhankelijke cliëntondersteuners van de Noaberpoort zijn samen met het COC Twente-Achterhoek op zoek naar inwoners die op basis van hun ervaring anderen kunnen helpen bij vragen over seksuele diversiteit en genderidentiteit.

Via de Noaberpoort komen af en toe vragen binnen van Haaksbergenaren die eens willen praten met iemand die ook lesbisch, homo-, biseksueel of transgender (lhbt+) is. De cliënt-ondersteuner van de Noaberpoort brengen ze dan in contact met het COC. Daar werken verschillende ervaringsdeskundigen. Mensen die hun verhaal kwijt willen of specifieke vragen hebben, kunnen praten met een ervaringsdeskundige. Een van de ervaringsdeskundigen is Marco. Een jaar geleden nam hij zelf contact op met het COC:

Marco

Ik ben Marco, 31 jaar en woon in een klein dorp in het oosten van het land. Al sinds mijn jeugd weet ik dat ik mij meer aangetrokken voel tot mannen dan tot vrouwen. Ik woon in een omgeving waar het moeilijk is om uit de kast te komen. Van mijn vader heb ik een paar keer vervelende opmerkingen gehad over mijn homoseksualiteit. Hierdoor heb ik vanaf mijn veertiende een masker opgezet. Dat masker draag ik met een glimlach op mijn gezicht, maar als ik mijn masker afzet voel ik zoveel woede en haat. Het masker afzetten doet zoveel pijn, dat er alleen maar gedachten en verlangens zijn naar de dood. Ik kan zo niet verder met mijzelf en het hindert mij in mijn werk en functioneren.

Hulp

Bij het COC werken vrijwilligers die gesprekken voeren met lhbt’ers die daar behoefte aan hebben. De meeste vrijwilligers zijn zelf ook homo, lesbo, bi of transgender. Net als Marco. Hij heeft verschillende manieren ontwikkeld om met zijn gevoelens en ervaringen om te gaan. Met die verschillende manieren helpt hij anderen. Hij vertelt onder meer waar je terecht kunt met je gevoelens, maar kan je ook verder helpen door je in contact te brengen met gelijkgestemden.

Contact

Het COC en de cliënt-ondersteuner van de Noaberpoort willen graag mensen als Marco op weg helpen. Daarom zijn zij op zoek naar ervaringsdeskundigen. Bent u zo iemand en wilt u graag helpen? Of heeft u affiniteit met deze doelgroep en wilt u een bijdrage leveren? Neem dan contact op met de cliënt-ondersteuner van de Noaberpoort. Dat kan telefonisch via (053) 573 45 89 of stuur een mail naar Denise Bijen. Haar mailadres is d.bijen@noaberpoort.nl. Kijk voor meer informatie over cliënt-ondersteuner ook eens op www.noaberpoort.nl
/cliënt-ondersteuner. Meer informatie over lhbt+ in het algemeen? Kijk dan op www.coctwenteachterhoek.nl.

Cliëntondersteuning Haaksbergen

Alle inwoners van de gemeente Haaksbergen kunnen via de Noaberpoort ondersteuning krijgen van een onafhankelijke cliënt-ondersteuner. De cliënt-ondersteuner kan een professional zijn, maar ook een ervaringsdeskundige of vrijwilliger. De Noaberpoort is op zoek naar ervaringsdeskundigen, die bereid zijn Haaksbergenaren met eenzelfde achtergrond op weg te helpen. Om een beeld te krijgen wat een ervaringsdeskundige doet, laten we via een aantal voorbeelden zien wat een ervaringsdeskundige voor Haaksbergenaren kan betekenen.