31 jan - 13:12 Haaksbergen - aangepast om 16:13

‘Als underdog pakten we de titel’

Reünie kampioenselftal HSC’21 van 1989

HAAKSBERGEN – Kampioenselftal HSC’21 van 1989 houdt zaterdag 23 maart een reünie in het clubgebouw. Het was de eerste titel voor HSC’21 in de hoofdklasse. De ploeg werd kampioen op een bijveld.

Bij het terugblikken op de gloriejaren gaan de gedachten bij HSC’21 doorgaans naar het topelftal dat rond de eeuwwisseling zoveel successen boekte. De landstitel in 1999 was het grootste succes in de clubgeschiedenis. Maar tien jaar daarvoor voltrok zich ook iets memorabels op het Scholtenhagen. HSC’21 werd in 1989 voor het eerst kampioen in de hoofdklasse, destijds de hoogste amateurcompetitie. “Op het veld aan de Dievelaarslaan werden we kampioen na een 1-0 zege op De Bataven. Onze concurrenten Hoogeveen en Rheden verloren op die laatste speeldag waardoor wij de titel pakten”, herinnert Bert van Doorn zich. Hij was destijds keeper in de ploeg van trainer Jaap Jacobs. Op het hoofdveld kon niet gevoetbald worden. “Dat werd gerenoveerd waardoor we moesten uitwijken naar het veld aan de Dievelaarslaan. Het bekendste bijveld van Nederland”, zegt Van Doorn. Het publiek stond die middag rijendik langs het veld. “Na het eindsignaal van onze wedstrijd moesten we wachten op de uitslagen van Hoogeveen en Rheden. Hun wedstrijden waren nog niet afgelopen. Social media was er nog niet. Je moest toen bellen naar de kantines van de andere clubs om de uitslagen te horen. Karel Schabbink riep het om dat wij kampioen waren geworden”, zegt Van Doorn. Eddy Boerhof was in dat elftal middenvelder. “Het was een seizoen waarin wij als underdog de titel pakten. De onderlinge verschillen waren lange tijd klein. Pas op het einde werd duidelijk dat we ook kampioen konden worden. Op de voorlaatste speeldag wonnen we bij concurrent Rheden en op de laatste speeldag tegen De Bataven werden we kampioen. We waren een eenheid, een echt collectief”, blikt Boerhof terug op dat memorabele jaar.

Foto: Selectie: HSC’21 1988-1989.  Staand vlnr: Gerrit Wolferink; ass trainer, Jan Eijsink; voorzitter HSC ’21, Fons ten Hag; fysiotherapeut, William Breukers, Eddy Boerhof, Peter Schulte, Henk Veldhuis, Jan Abbink, Clemens Exterkate, Henri van der Weide, Allouis Aellerinck; grensrechter, Jaap Jacobs; trainer. Voorste rij: Marinus Wildenborg; elftalleider, Han ten Buuren, John Gielink, Gerrit Veldhuis, Bert van Doorn, Rik Eijsink, Erik Stokkers, Jeroen Somhorst en Frans ter Wee verzorger.