10:41 Haaksbergen - aangepast om 10:41

Bevrijdingsfoto’s; zijn er nog meer?

HAAKSBERGEN – Op 1 april 1945 rolden de Canadezen  Haakbergen binnen via de Eibergsestraat. De bevrijding was een feit. Daar zijn foto’s van. Maar zijn er misschien meer foto’s van dat moment? Vergeten foto’s wellicht op zolder of in een nooit meer aangeroerd album?

Weekblad Rond Haaksbergen besteedt de komende weken in samenwerking met de projectgroep en de Historische Kring de nodige aandacht aan 75 jaar bevrijding met onder meer een  herbeleving van die intocht op 1 april ’45.

Zijn er inwoners van Haaksbergen die getuige waren van de intocht en daar foto’s van hebben gemaakt en wil men die voor publicatie beschikbaar stellen, dan krijgt de bevrijding van Haaksbergen na 75 jaar ook een gezicht. Beeldmateriaal gaat altijd terug naar de eigenaar. (Zie oproep links op de pagina).

Een week voor de bevrijding kwamen bij het bombardement van Haaksbergen 57 plaatsgenoten om het leven. Een zwarte bladzijde op het moment dat Haaksbergen op de drempel stond bevrijd te worden. Ook aan het bombardement wordt aandacht besteed tijdens 75 jaar Bevrijding & Verzoening.    

Foto: Dit is een ingekleurde foto die op 1 april 1945 werd gemaakt in Neede. De bevrijder is in aantocht. De foto is onderdeel van een beeldcompilatie van 6 minuten, gemaakt door reisfotograaf Hans Hendriksen.