10:38 Haaksbergen - aangepast om 10:39

Bijeenkomst over Wilhelminaviaduct over Buurserstraat

Op zaterdagmiddag 18 december organiseert de gemeente een bijeenkomst over het al dan niet handhaven van het Wilhelminaviaduct over de Buurserstraat. Als het viaduct verwijderd wordt, dan ontstaat er meer wegverkeer over de Buurserstraat.  Tegelijkertijd worden andere straten juist ontlast. Denk aan sluiproutes (zoals de Leemdijk en Zoomweg) en straten in het centrum (zoals de Eibergsestraat en Enschedesestraat). Bewoners zijn welkom bij de bijeenkomst op de 18e tot een maximum aantal personen. Vooraf opgeven is dan ook noodzakelijk.

Het Wilhelminaviaduct ligt op de oude N18, die omgevormd wordt naar een weg waar de maximumsnelheid 50 kilometer per uur wordt. Het ontwerp voor een deel van de oude N18 – het deel tussen de kruising met de Noordsingel en de kruising met de Scholtenhagenweg – ligt nu op de tekentafel. Eén van de dingen waarover wordt nagedacht is het vervangen van het viaduct door een gelijkvloerse kruising.

Gelijkvloers kruispunt
Het verwijderen van het Wilhelminaviaduct lijkt logisch. Bij een straat met minder verkeer past prima een gelijkvloerse kruising, waarbij aandacht is voor de veiligheid van fietsers. Een viaduct is een dure constructie, omdat het prijzig is in onderhoud. Dat geldt ook voor dit Wilhelminaviaduct, dat nog een restlevensduur heeft van ongeveer 15 jaar. Bovendien voorkomt een gelijkvloers kruispunt op deze plek dat verkeer richting Buurse en Duitsland (waaronder vrachtwagens en landbouwwerktuigen) door de dorpskern moet, zoals nu het geval is. Daarnaast worden sluiproutes ontlast. Daar tegenover staat dat een deel van de Buurserstraat intensiever gebruikt zal worden. Een besluit over de toekomst van het viaduct is nog niet genomen. De gemeente gaat nu eerst in gesprek met bewoners. Vervolgens is het laatste woord aan de gemeenteraad.

Vooraf aanmelden
De bedoeling van de middag is om relevante straatbewoners te informeren, vragen te beantwoorden en wensen te inventariseren. Daarvoor is beeldmateriaal beschikbaar. De bijeenkomst vindt plaats bij Partycentrum ’t Hagen op zaterdag 18 december van 15.00 tot 17.00 uur. Bij de bijeenkomst wordt uiteraard rekening gehouden met de dan geldende coronamaatregelen. Daarom is een beperkt aantal bezoekers mogelijk en is maximaal 1 persoon per huishouden welkom. Opgave vooraf is noodzakelijk. Ook moeten bezoekers bij de ingang de QR-code voor toegang tonen. Aanmelden voor de bijeenkomst kan tot en met dinsdag 14 december (met vermelding van naam en adres) bij wijkcoördinator Harm Rexwinkel via hh.rexwinkel@haaksbergen.nl.