12:00 Haaksbergen - aangepast om 21:09

Biljarters de Biester eren oprichter Johan Busschers

HAAKSBERGEN – Biljartvereniging BC de Biester bestaat 50 jaar. Afgelopen week werd grondlegger Johan Busschers (72) tot erelid benoemd. Een halve eeuw BC de Biester aan de Enschedesestraat: van Café Christal tot Bianca’s Eetfacafé. 

De oorkonde is voor de oprichter. Voorzitter Jurgen ten Asbroek overhandigde het ingelijste document met grote waardering aan Johan Busschers. Deze maand exact 50 jaar geleden bedacht de toen 22-jarige barman in het café van Chris en Alwine Poelhuis dat er een biljart moest komen. ,,Er was vraag naar. De roep was zo sterk dat we op deze plek een vereniging konden oprichten. Dat heb ik samen met Alwine, de bazin van het café, gedaan.”

Een halve haan kostte 1 gulden en 75 cent. Het waren mooie tijden bij café Christal, de naam van het café in die periode. Dieptepunt was het veel te vroeg overlijden van kroegbaas Chris. Het verlies hakte erin. De vereniging bleef echter bestaan. ,,We hebben toen twee jaar in een zaaltje achter de discotheek aan de Goorsestraat gezeten. Daarna keerden we hier terug. Voordat Johan en Anita Evers het overnamen heette het nog het Twents Kwartiertje. Daarna werd het De Biester en die naam hebben we altijd aangehouden.”

Tonny en Lisette Temminghoff zwaaiden hier de scepter en later Marc Westendorp. Na een tijdelijke sluiting een paar jaar geleden, bood Els Mos in de Bartokstraat hun biljartvrienden onderdak aan. ,,Daar zijn we ze zeer erkentelijk voor geweest. En nog”, geeft Harrie Mentink aan, pr-man van de jubilerende club. ,,Uiteindelijk haalde Bianca ons weer terug naar de oude vertrouwde plek.”