09:26 Haaksbergen - aangepast om 09:28

Bladblazers en de natuur

Nieuws van de boswachter

Zodra de blaadjes vallen wordt de bladblazer weer uit het stof gehaald. Gevallen blad is ‘niet netjes’ en wordt met veel lawaai onder struikjes vandaan en van de gazonnetjes geblazen. Terwijl dat gevallen herfstblad om veel redenen erg belangrijk is voor de tuin en zijn bewoners, zoals vogels, egels en insecten.

Laat bladeren liggen

– Voor de insecten

Gevallen blaadjes vormen een goede bescherming, waaronder insecten, spinnen en wormen overwinteren, die weer onmisbaar wintervoedsel zijn voor vogels.

– Voor de vogels en kleine dieren

Vaak zal in de winter je lokale roodborst of merel te zien zijn die ieder blaadje lostrekt en omdraait, om te kijken of er beestjes onder zitten.

– Voor de planten 

Gevallen blad wordt door schimmels, insecten en regenwormen afgebroken en hun restproducten bevatten belangrijke voedingsstoffen voor planten. Het is een goede isolatielaag, bollen of afgestorven meerjarige planten zijn beter beschermd tegen stevige vorst. Het blad vormt een isolatielaag waardoor de kou minder kans heeft.

En niet te vergeten …de egel

Die hebben een ‘rommel’hoekje in de tuin nodig, een plekje waar ze ongestoord kunnen overwinteren. Het liefst een bergje bladeren.

• De familie egel is je dankbaar wanneer je:

• een hoop bladeren laat liggen,

• een aantal dakpannen zo neerlegt dat er een opening ontstaat waar ze tussen kunnen kruipen

• een stapel boomstammetjes, bakstenen, en andere stapelbare elementen laat liggen voor nestruimte.