28 apr - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 17:17

Brent Aalbers Overijssels kampioen schaken

HAAKSBERGEN – De 10-jarige Brent Aalbers uit Haaksbergen is zaterdag 24 april Overijssels kampioen geworden in de E-categorie (spelers geboren in 2011 of later). Hij was voor Schaakvereniging HEC niet het enige ijzer in het vuur. Met Damy Timmerije (6e) en Mels Aalbers (8e) had club nog twee andere spelers die actief waren in deze categorie.

Het ging voor Brent niet bepaald van een leien dakje. Nog voor het toernooi goed en wel gestart was, had Brent zijn eerste nederlaag al te pakken. Het online bord (het kampioenschap werd vanwege Coronamaatregelen online gespeeld) weigerde dienst. Helaas voor Brent betekende dit een reglementaire nederlaag. Hij moest daardoor noodgedwongen het toernooi met één punt achterstand op zijn concurrenten beginnen.

Brent kwam vanaf dat moment goed op “stoom” en moest alleen in ronde vier nog een nederlaag incasseren. Na zeven ronden stonden er drie spelers gedeeld eerste. David Formanoy (Minerva Hengelo) en Sophie Westerhof (eveneens Minerva Hengelo) hadden net als Brent vijf punten uit zeven wedstrijden.

Een barrage met deze drie spelers moest de beslissing brengen. Brent en David wonnen beiden hun partij van Sophie waardoor laatstgenoemde als derde en als hoogste geëindigde meisje een NK-ticket in de wacht sleepte. De wedstrijd tussen Brent en David leverde geen winnaar op waardoor snelschaken een beslissing moest forceren. In het snelschaken (vijf minuten per persoon) won Brent zowel met wit als met zwart zijn partij en werd daarmee Overijssels kampioen. Op 8 en 9 mei mag hij Overijssel vertegenwoordigen op het Nederlands Kampioenschap.

Meer weten over schaken in Haaksbergen? Kijk op www.svhec.nl