12:12 Haaksbergen - aangepast om 13:17

Column Caro: Op patrouille

Vanaf vandaag zie ik het bos met hele andere ogen. Het landschap waar ik doorheen rij zal voor mij nooit meer hetzelfde zijn. Ik zie dingen die ik voorheen niet zag. Het is alsof ik de natuur vanuit een nieuw perspectief bekijk.

Dat komt door een vriendin van mij. Zij is Toezichthouder Wet Natuurbescherming. Ze kan zo enthousiast over haar baan vertellen dat ik er toch wel wat nieuwsgierig naar werd. Omdat ik graag een kijkje in de keuken van een ander neem, vroeg ik haar of ik een keer een dag mee kon lopen met haar werk. Dat kon. Een paar weken later hadden we het geregeld en daar stonden we dan. Zij in haar uniform en ik in mijn ‘boskloffie’. Ietwat jaloers op de status die ze nu uitstraalde gingen we, zoals we dat noemden, ‘op patrouille’.

Onderweg leerde ik alles over coulisselandschappen en weidevogels. Nog nooit keek ik zo naar elzen en eiken. Maar wat me vooral verbaasde was hoe mensen met de natuur omgaan. Te pas en te onpas wordt er gekapt. De bedoeling is dat je daarvoor bomen terug plant maar dat wordt in veel gevallen niet gedaan. Vaak ook uit onwetendheid want er zit nogal een wet- en regelgeving aan natuurbescherming vast. Zelfs de gemeente is niet altijd goed op de hoogte van de wetten. Maar als je voor duizenden euro’s aan subsidie krijgt mag je je daar best wat in verdiepen vind ik.

Wat mij ook verbaasde was dat er zo vaak wordt geroepen om meer blauw op straat, dat er meer geld naar onderwijs en zorg moet maar waarom hoor ik zelden iets over dat er meer geld voor toezicht op het naleven van natuurbeschermingswetten moet komen? De natuur hebben we allemaal nodig om te kunnen leven. In mijn ogen zijn er veel te weinig mensen die hier toezicht op kunnen houden. Wat een enorme berg werk verzetten deze mensen.

Gelukkig hoeven ze het niet allemaal alleen te doen want er komen ook veel meldingen binnen van mensen die zich afvragen of bepaalde houtkap wel op een legale manier is gebeurd. Iedereen weet dat er een kaalslag in de Amazone plaatsvindt maar bijna niemand weet dat dit ook bij jou om de hoek kan gebeuren. Gewoon even melden bij de provincie of gemeente en ze komen zo even een kijkje nemen.
Al met al was het een leuke leerzame dag. Een andere wereld, een nieuwe dimensie. Ondertussen ben ik alweer aan het uitbroeden waar ik de volgende keer op patrouille ga.

Caro