09:21 Haaksbergen - aangepast om 09:21

Column Caro Woudstra

Oude man

Mijn schoonvader is geboren in 1898. U leest het goed en dit is geen grap. Sterker nog, ik denk dat ik de enige vrouw van mijn leeftijd ben in Nederland die kan zeggen dat haar schoonvader twee eeuwen geleden is geboren. Het was het jaar waarin Verkade begon met de productie van waxinelichtjes en waarin koningin Wilhelmina werd ingehuldigd.

Ik heb mijn schoonvader nooit gekend want hij is namelijk niet oud geworden. Maar hoe komt een vrouw van mijn leeftijd aan een schoonvader uit 1898? Dat hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Mijn man is meer dan twee decennia ouder dan ik en hij werd geboren toen zijn vader de middelbare leeftijd al had bereikt. Aangezien hij een van de jongsten in de familie was, heb ik dus schoonzussen en zwagers van dik in de tachtig.

Het is op zijn zachts gezegd een nogal bijzondere omstandigheid waar ik in terecht ben gekomen.

Het heeft best voordelen als je vent drieëntwintig jaar ouder is. De mooiste huurwoningen op de beste locaties zijn namelijk altijd weggelegd voor ouderen. Toen we ons inschreven voor een huurwoning zat ik als jonge deerne hopla, op de mooiste en beste plek van het dorp. Daar kwam je immers alleen maar voor in aanmerking als je 55+ was. Tussen allemaal ouderen dat wel, maar wij waren dan weer de enigen met een motor en tot groot ongenoegen van de buurt kwam de band van mijn lief vaak bij ons repeteren. Dat ging tot de vroege ochtenduren door. Daarna hebben we maar een huis gekocht in een ‘jonge buurt’.

Een leuke bijkomstigheid is dat we best wat geld uitsparen bij museumbezoeken, reizen met het OV of tentoonstellingen. Anno 2020 krijg je als oudere namelijk nog steeds overal korting op.

Ik spreek uit ervaring dat de meeste verhalen over de voor- en nadelen van oudere mannen allemaal mythes zijn. Het gaat erom of je een beetje samen op dezelfde frequentie zit. Leeftijd is bijzaak. Ook ik mag van de Beatles houden. Dat hoeft niet alleen maar weggelegd te zijn voor ouderen.

Veel mannen van mijn leeftijdsgenoten zijn in de loop van de jaren veranderd in dikkerds met enorme bierbuiken. Kale kruinen, haren uit de oren en een verzuurd gezicht. Zo’n vent hadden ze nooit uitgekozen als ze jong waren geweest. En nu kunnen ze niet meer terug. Dat heb ik op jonge leeftijd dan wel weer goed bekeken. Ik ga voor een man waarvan ik weet hoe die er later uit komt te zien!

Caro