10:58 Haaksbergen - aangepast om 10:58

Column Caro Woudstra

Suppen

Ken je dat? Suppen, rechtop op een surfplank staan en een beetje peddelen over kanalen, sloten of polders.  Suppen heb ik altijd een nogal onhandige bezigheid gevonden sinds het in Nederland geïntroduceerd werd. Ik vind het onnatuurlijk om rechtop op zo’n plank te staan terwijl het natuurkundig gezien veel handiger is om laag bij het water te blijven omdat je dan nou eenmaal een beter evenwicht hebt en minder snel omslaat. Je gaat ook niet staan in een kano. Dat is vragen om ongelukken.

Met mijn zus ging ik een workshop golfsurfen doen. Lekker op een plank knetterhard voor een golf surfen tot je op het strand bent geland.

De dag ervoor kreeg ik een telefoontje van de instructeur van de surfschool. Het water zou zo ‘plat als een pannenkoek’ zijn omdat er weinig wind was. Het alternatief wat hij mij kon aanbieden was suppen. Omdat ik suppen principieel een nogal suffe bezigheid vond, vroeg ik of hij nog meer alternatieven had. Die waren er niet. Dus koos ik voor suppen.

Daar aangekomen liepen we door het zandstrand naar een hip, met houten palen en gekleurd beschilderde bordjes naar het hutje van de surfschool.

Het zonnetje scheen en de Noordzee was inderdaad zo plat als een pannenkoek. Nauwelijks branding en voor oktober bijna een zomerse dag.

Er kwam een jonge gespierde ‘surfjongen’ op ons aflopen. Zo’n jongen die niks tekort komt als het op meisjes aankomt. Zijn ‘zeeblonde lokken’ wapperden in het kleine beetje wind dat er nog was. Met zijn Noord-Hollandse accent begon hij ons de praktische dingen uit te leggen over de betaling en welke maat wetsuit we hadden.

Natuurlijk was ik daar niet in geïnteresseerd en keek ik alleen maar hoe hij zelf in zijn wetsuit zat, hoe zijn vriendin eruit zag en bedacht ik me hoe het leven van een ‘surfdude’ zou zijn.

Omdat ik niet goed opgelet had kwam ik er na een uur achter dat ik verkeerd om op mijn plank stond. Met de achterkant roeide ik naar voren. Daarom ging het natuurlijk mis toen ik op volle snelheid achterover kukelde en op mijn rug terecht kwam. Ook stortte ik mij in enkeldiep water toen ik grootmoedig op de plank wilde gaan staan.

De volgende dag had ik meer spierpijn dan ik toe wilde geven en met een gekneusde rug keek ik ondanks alles tevreden terug op een leuk weekend.

Suppen doe je niet zomaar. Het vergt nogal wat van je evenwichtsvermogen en je moet je koppie er goed bijhouden. Niet echt een suffe bezigheid. Dat heb ik dan weer wel geleerd.

Caro