17 nov - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 15:32

Column Caro Woudstra

Leegloop

Het Kempke wordt gesloopt en de unieke huizen aan het Zwarte Land worden ook bedreigt.  Ergens verrijst in Haaksbergen een nieuw wijkje waar de prijzen beginnen vanaf een paar ton.

Negentig huizen worden gesloopt en er komen er maar 40 voor terug. Dat komt op mij nogal bedenkelijk over in een tijd van grote woningnood maar de deskundigen hebben uitgerekend dat het inwoneraantal de komende jaren gaat dalen. Nou hoef je niet perse een deskundige te zijn om te weten dat over een paar jaar de bevolking gaat krimpen in Haaksbergen. Vraag een willekeurige jongere in Haaksbergen of ze hier willen blijven wonen en het antwoord zal meestal ‘nee’ zijn. De reden is simpel. Er is hier geen betaalbare woning meer te krijgen. De betaalbare woningen die er waren zijn gesloopt of staan op de nominatie om afgebroken te worden.

De gevolgen op de lange termijn laten zich makkelijk raden. Als onze kinderen verder weg gaan wonen moeten ouderen eerder een beroep doen op de WMO, woonvoorzieningen, vervoersvoorzieningen en huishoudelijke hulp. Heb je je kinderen in de buurt dan haalt zoonlief nog wel eens een lap door het huis en je dochter doet wat klusjes voor je. Zo hoef je niet gelijk de gemeente in te schakelen. Je hebt immers je eigen netwerkje. Vervreemding zal toenemen als de jonge bevolking gaat wegtrekken. Hoe minder mensen je nog kent uit het dorp, hoe anoniemer je bent. En anonimiteit zorgt voor meer criminaliteit. Als puber haalde ik het niet in mijn hoofd om plantenbakken leeg te halen of bushokjes te vernielen omdat er altijd wel iemand in de buurt woonde die mijn ouders kende. Zelfs een sigaret roken was beangstigend want als je werd gezien door iemand dan was het een kwestie van tijd voordat je ouders het wisten. Kinderen worden volwassen en die kennen elkaars kinderen weer. Daar gaat veel sociale controle vanuit. Mits generaties de kans krijgen om in hun dorp te blijven wonen.

Betaalbare kleine woningen zijn essentieel om de jongeren niet uit Haaksbergen weg te laten trekken. Het ‘ons-kent-ons’ gevoel draagt bij aan minder criminaliteit en een hechtere samenleving waardoor mensen minder snel een beroep hoeven te doen op dure voorzieningen.

Je hoeft geen geleerde te zijn om te begrijpen waarom Haaksbergen diep in de financiële problemen zit.

Caro