15 jul - 13:38 Haaksbergen - aangepast om 13:38

Column Caro Woudstra

Mag dat?

In de buurt wordt een feestje gehouden met muziek en heel veel gezelligheid. Bij zo’n leuk feestje ben ik vooral benieuwd naar wie er zijn, de verhalen en of de muziek leuk is. Tot mijn grote verbazing is er iemand die zich afvraagt of dat wel mag. ‘Wat mag?’ Hoezo?. ‘Nou, gewoon, al die mensen en ook nog muziek erbij’. Dat is werkelijk het laatste wat ik mij afvraag. Je afvragen of iets wel of niet mag als je een feestje hebt. Het is toch jouw feestje? En als je een beetje sociaal vaardig bent en het handig aanpakt dan heb je best wat credits in de buurt en heb je zelfs de grootste klagers op je hand.

Kort door de bocht genomen bestaan er twee soorten mensen. De ene groep vraagt zich constant af of iets wel mag en de andere groep doet gewoon en als het niet goed is hoort men het wel. Er bestaan nou eenmaal mensen die duidelijke kaders nodig hebben. Dat schept helderheid en daardoor wordt de wereld begrijpelijker om je heen. Echter, als je wat meer levenswijsheid hebt dan weet je dat de wereld niet zo in elkaar zit. Grenzen zijn nou eenmaal vaag en wat in de ene situatie wel mag, mag in de andere situatie weer niet. Dat blijft eeuwig onbegrijpelijk.

Als ik een inbreker in mijn huis tegenkom dat ga ik me op dat moment echt niet afvragen wat ik juridisch wel of niet mag doen. Daar is a) de tijd te kort voor en b) daar zijn juristen voor. Dan doe ik wat het eerst in me opkomt. Of dat juridisch wel of niet handig is moet later maar uitgezocht worden.

Als ik een kind had zou die nooit zijn gezicht onder mogen tatoeëren, maar juridisch gezien mag het dan gewoon weer wel.

Gezemel en discussies of iets verboden is vind ik verloren tijd.

Hoe het feestje verder afgelopen is kunt u lezen in de column van Ester Agterbosch, mijn collega schrijfster van de Haaksberger Koerier. Maar mag ik dat nou wel zeggen? Of moet ik zeggen: mijn collega schrijfster van het concurrerende weekblad? Tja, ik weet ook niet of ik dat nou wel moet zeggen. Ach, ik moet me helemaal niet afvragen of iets wel of niet mag. Geen gezemel, gewoon gaan lezen!

Caro