15:50 Haaksbergen - aangepast om 15:50

Column Ellen Temmink

Hoe volg jij je hart?

Ik keek naar mijn borst, naar de plek waar mijn hart zit en vroeg: noh, zeg het maar, waar wil je naartoe?

Ik zat op een prachtige plek in Valparaìso, Chili, en had besloten mijn hart te volgen. Zes jaar geleden reisde ik af naar Zuid-Amerika met die missie. Want waar kun je beter leren je hart te volgen dan op het continent van de passión, het dansén en de abrazos? Nou, nérgens was mijn conclusie ;)

En nu zat ik daar, twee weken nadat ik was geland. En ik was in gesprek met mijn hart. Alleen het was nogal een eenzijdig gesprek, een monoloog eigenlijk, want ik kreeg geen antwoord. Ik was klaar met      de stad en wilde naar een nieuwe plek. Alleen waarheen dan? Ik verwachtte dat mijn hart me dat wel zou vertellen. Alleen dat deed ze dus niet! Sjongejonge. Superfrustrerend als je net hebt besloten dat je alleen nog maar je hart gaat volgen.

Ik legde wat opties voor aan mijn hart, maar dat hielp voor geen ene meter. Ik kon naar een goede kennis in het noorden, ik kon naar taalles in het zuiden, maar wat was nou de goede keuze?! Wat ik ook voorlegde, ik kreeg het antwoord niet. Ik bleef maar twijfelen en zuchten. En ik wilde niet opgeven. Maar het werd kouder dus ik besloot terug te gaan naar het hostel.

Daar sprak ik met Juan. Ik legde hem uit waar ik mee bezig was. En hij kon niet meer stoppen met lachen (superirritant). ‘Jij denkt veel te veel, Helen!’ ‘Nee ik denk helemaal niet te veel’, antwoordde ik, ‘ik ben juist aan het voelen wat mijn hart nou wil!’ Nou, toen had Juan het helemaal niet meer. Luister, luister Helen. Jij denkt volgens mij dat je hart iets is, een soort orakel, die antwoord geeft als jij dat vraagt. Maar zo werkt het hart niet. Je moet in dit leven plezier hebben, veel lachen en blij zijn. En als je niet blij bent, wees dan lief voor jezelf. Je hoeft niet je hart te forceren om de weg te wijzen. Je hart laat het wel weten als ze het er niet mee eens is.’

Hmm. Juan had zelf ook een wat serieuzere blik aangenomen en toen gaf hij me een abrazo. Een knuffel. ‘Helen, niet te hard zijn voor je hart.’

De volgende dag stapte ik op de bus richting het noorden. Want daar had ik zin in! En daar was mijn antwoord.     

Hoe volg jij je hart?

Ellen Temmink is impactmaker en loopbaancoach. Maandelijks schrijft ze een column voor Rond Haaksbergen.