13:35 Haaksbergen - aangepast om 13:37

Column Ellen Temmink

Een jaar geleden

Ik ben aan het hardlopen. We bevinden ons nog steeds in de Coronacrisis, dus de sportvelden zitten voor mij dicht. Nu is de stoep in de vroege ochtend mijn sportveld. Oh en het is trouwens niet zomaar een dag, het is Koningsdag! Ik was het vergeten. Een man en vrouw met hun twee kinderen, alle vier in een oranje shirt, herinneren me eraan. Nog geen kilometer ben ik onderweg en ineens hoor ik lawaai uit een zijstraat komen. Nee wacht, geen lawaai, ik hoor muziek! Als ik de straat inkijk, zie ik mensen voor hun huizen staan met in hun midden een oude vrouw met een accordeon. Ze zijn net aan het einde van een lied. Goh wat leuk denk ik en ik ren door. Dan ineens flitst de ene na de andere gedachte door mijn hersenpannetje.

Zou het niet leuk zijn om even een kijkje te nemen, El? Ja, eigenlijk wel. Ik ben nieuwsgierig. Alleen het is ook gek denk ik om er langs te gaan. Misschien wordt het wel ongemakkelijk als ik die kant uit ga. ‘Ongemak zorgt voor levendigheid’ zei mijn oude theaterdocente vaak. Hmm…

Ik maak rechtsomkeert. De hardlooproute van deze ochtend wordt verlegd. Ik ren de zijstraat in en moet in mezelf lachen door de keuze die ik maak. Midden op straat staat de oude vrouw met haar accordeon met de rug naar me toe. Eromheen staan – netjes 1,5 meter uit elkaar – de buren voor hun huizen. Een aantal kijkt mijn kant uit wanneer ik nader in mijn groene fluorescerende T-shirt. Hierop draait de accordeoniste zich om. Ze nam net even pauze, maar ze begint spontaan weer te spelen. Voor mij! Ik stop een paar meter voor de groep met rennen. Alle ogen zijn nu op mij gericht en ik begin te lachen. Wat gaaf dit! Ik dans een paar dansmoves die met wat fantasie op salsa lijken. Ik kijk de groep rond en maak met een paar mensen even contact. Dankbaar kijk ik de oude vrouw met de accordeon aan. Na ons momentje stapt ze opzij om ruimte te maken, en ik ren door. Ik laat de muziek achter me en de buren applaudisseren. Wauw! Stralend vervolg ik mijn hardlooptocht. Deze Koningsdag vergeet ik niet meer.

Ellen Temmink is loopbaancoach, komt uit St.-Isidorushoeve en schrijft maandelijks een column voor Rond Haaksbergen. Volg haar via Rond Haaksbergen of kijk op www.ellentemmink.nl.