25 mei - 14:22 Haaksbergen - aangepast om 14:22

Column Ellen Temmink

Suikerchallenge

“Hier Ellen, voor jou.” Mijn moeder komt binnengewandeld met een tijdschrift in haar handen. De Nationale Suikerchallenge staat er op de omslag. Oh noh, denk ik.

Mijn moeder is veel bezig met voeding. En met veel, bedoel ik heel veel. Ze leest aan de lopende band artikelen, heeft al zeker een tweetal opleidingen hierover gevolgd en al haar vriendinnen krijgen gratis adviezen. Haar kinderen trouwens ook. Nu heeft ze iets nieuws ontdekt en ik vind het stiekem wel interessant. Een week lang zonder suiker leven. Dat is de uitdaging die ze in mijn schoot werpt. Van 7 t/m 13 juni organiseert het Diabetes Fonds (wie anders) deze Nationale Suikerchallenge. In het tijdschrift staan recepten, adviezen over gedragsverandering en zeker 30.000 andere tips. Een paar jaar geleden heb ik me er ooit wel eens in verdiept, in het eten zonder suiker. Dat was in de tijd dat ik mezelf lid maakte van de E-nummer NSB. Elk supermarktbezoek was weer een nieuwe etikettenrazzia. U weet het vast wel: op elk stuk bewerkt voedsel vindt u een etiket met de ingrediënten, waarvan altijd wat E-nummers. Niemand weet wat die E-nummers betekenen en als je het opzoekt op Google ben je nog niks wijzer. Weet u wat Propionzuur (E280), Natriumpropionaat (E281) of Calciumpropanoaat (E282) is? Nou, ik ook niet, maar het is vast geen andijvie.

Ik kocht tijdens mijn etikettenrazzia’s alleen maar producten die zo weinig mogelijk E-nummers hadden. Alleen op een gegeven moment won bij mij toch het gemak. Zoals wel vaker, trouwens, maar da’s weer een heel ander onderwerp.

Nu heb ik besloten om van 7 t/m 13 juni toch de suiker de deur uit te bonjouren. Ik ga daadwerkelijk proberen om die week suikerloos te eten en drinken. Leven op havermout, water en andijvie, zoiets. Ik lees dat het goed moeten zijn voor het energiepeil, humeur, hersenen, hart en bloedvaten; waarschijnlijk alles. Misschien ook wat voor u?

Oh noh, ik ben net mijn moeder.

Ellen is onze vaste columnist, tevens loopbaancoach en komt uit St.-Isidorushoeve.