12:00 Haaksbergen - aangepast om 15:55

Column Ellen Temmink

Het begint met een C en rijmt op Lorona

Stel je voor dat je aan de rand van een bos zou wonen, ver weg van de bewoonde wereld. Het is begin april 2020, je staat voor je hut en je kijkt naar boven. De zon schijnt en de lucht is kraakhelder. Waarschijnlijk zou je denken: zijn ze nou eindelijk verstandig geworden?

Ik ben op bezoek bij mijn schoonouders. Met ons vieren zitten we aan de keukentafel, ieder aan één zijde, op veilige afstand van elkaar. We hebben het over van alles en nog wat, maar eigenlijk ook niet. Alles wat we bespreken is verbonden met één thema. Dat begint met een C en rijmt op Lorona.

Ik vraag me af of mensen hun gedrag zullen veranderen als deze situatie is overgewaaid. We zien beelden uit Venetië met grachten waarin we de vissen weer kunnen zien zwemmen. We zien satellietbeelden van Nederland met een lucht die in tijden niet meer zo schoon is geweest. Vrijwel alle vliegtuigen staan aan de grond. De natuur krijgt ineens weer ruimte en ik heb daarover nog niemand horen zeggen: goh, wat stom.

Zullen we met z’n allen verstandiger worden nu we deze crisis meemaken? Ik hoop het, maar ik denk van niet. We zullen niet ineens massaal minder vaak gaan vliegen. We zullen niet ineens massaal lokale producten gaan verkiezen boven die goedkope troep uit China. Denk jij van wel? Nou, sommigen misschien, maar verandering is lastig voor onze soort. Onze gewoontes, onze normen en waarden, ze zijn ingesleten. Wanneer verander jij nou je gedrag? Alleen als je aan den lijve hebt ondervonden dat je huidige gedrag niet meer werkt; en dan nog zijn we een eigenwijs volk, hoor.

“Ik had nooit verwacht dat ik dit nog mee zou maken.” Mijn schoonvader neemt het woord. “Ik had nooit verwacht dat ik in mijn leven ooit nog zo’n heldere lucht zou zien.” Hij zit recht tegenover mij en kan vanuit zijn plek precies naar buiten kijken. De zon schijnt en de lucht is kraakhelder. Hij slikt een keer en schetst het beeld van iemand die ergens afgelegen woont.

Ellen Temmink coacht en woont met haar vriend samen in Hengelo. Reacties kunt u mailen naar
veuloevrie@gmail.com.