09:11 Haaksbergen - aangepast om 09:11

Column Ton van Rijswijk

1+1=2

Vorige week reed ik naar Den Haag heen en weer om aanwezig te kunnen zijn bij het afscheid na het overlijden van een bestuurslid van de accordeonvereniging, waar ik (tot mijn verhuizing naar Haaksbergen) 46 jaar voorzitter van was.

Bijna vanzelfsprekend hield ik daar ook een toespraakje om de man te gedenken. Ik vind dat altijd wel fijn om te mogen doen. Ik heb het niet precies bijgehouden, maar ik geloof, dat het mijn 45e afscheidstoespraak was. Vooral om een bijdrage te kunnen leveren aan de positieve herinneringen aan het, in dit geval vooral muzikale, leven van de man met wie ik in die 46 jaar vrijwel zonder uitzondering uiterst plezierig had samengewerkt. Dat benadruk je dan, de positieve instelling van betrokkene, de bereidheid om de handen uit de mouwen te steken, de liefde voor en de trouw aan de vereniging. Een vereniging, die dit jaar 80 jaar bestaat.

En net zoals zoveel verenigingen in de “grote stad” last heeft van de steeds minder wordende belangstelling voor het lidmaatschap, dat behalve muzikale uitdagingen ook verplichtingen met zich meebrengt. Dat ervaren zowel muziek- als sportverenigingen en mijn indruk (onder voorbehoud, ik heb er niet echt onderzoek naar gedaan) is zo maar, dat de vereniging hier in het Oosten van het land gemiddeld wat beter floreert. Enfin, wellicht kom ik op dit onderwerp nog wel eens terug in dit blad.

Dan iets totaal anders: mijn vrouw en ik stelden afgelopen week vast, dat een “groenton” met iets meer inhoud eigenlijk wel beter zou zijn gelet op de hoeveelheid GFT-afval, die wij wekelijks aan Twente Milieu aanbieden. Dus even gekeken wat de mogelijkheden waren. We bleken, omdat we 65+’ers zijn, gratis in aanmerking te komen voor een container met aanmerkelijk meer inhoud. Die konden we bestellen via de site van de Gemeente.

Nu zijn we bepaald geen digibeten, dus het invullen van het digitale formulier was een fluitje van een cent. Maar de gemeente houdt ons scherp: aan het eind van de rit was er zo’n veiligheidscheck. Meestal betreft dat het overtypen van een aantal letters en tekens, maar de Gemeente Haaksbergen heeft niet zulke hoge verwachtingen van haar burgers. Of ik wilde invullen hoeveel 1+1 is. Mijn vrouw en ik hebben langdurig werkoverleg gehad. Niet over de uitkomst van de rekensom, maar over de vraag welke ambtenaar dit in vredesnaam heeft kunnen bedenken.