12:13 Haaksbergen - aangepast om 10:24

Coronacoaches, wat doen die eigenlijk?

Ook in Haaksbergen zijn de coronacijfers niet bepaald om vrolijk van te worden. Sterker nog, de cijfers gaven onlangs zelfs alle aanleiding de teugels ook in Haaksbergen flink aan te halen. Een deel van de door burgemeester Welten aangekondigde maatregelen ging over extra handhaving en toezicht. In eerste instantie met boa’s van buiten de gemeente. Maar nu die elders ook minstens net zo hard nodig zijn, zet Haaksbergen, naast de eigen boa’s, ook zogeheten coronacoaches in. Maar wat doen die eigenlijk?

Zeker nu het maatregelenpakket, vanwege het zich almaar verspreidende coronavirus, landelijk enorm is opgeschaald, is het belangrijker dan ooit om ons goed aan die coronamaatregelen te houden. Burgemeester Rob Welten was daar onlangs in een videoboodschap nog maar eens heel duidelijk over. “Het aantal besmettingen loopt verder op. De trend lijkt in Haaksbergen heel voorzichtig bijgebogen te worden. Dat is op zich goed, maar zeker geen reden om op de lauweren te gaan rusten. Hou vol, daar is alle aanleiding toe”, aldus een vastberaden Welten.

Aanspreken en adviseren

Een lokale bewustwordingscampagne met posters door de hele gemeente wijst inwoners op het belang van je houden aan de coronaregels. Maar ook op andere vlakken wordt aan bewustwording en gedragsverandering gewerkt. Een mooi voorbeeld zijn de twee coronacoaches die sinds kort in Haaksbergen worden ingezet. Dat zijn verkeersregelaars, die in het weekend ondernemers, horeca, sportverenigingen en inwoners zichtbaar en herkenbaar helpen om de coronamaatregelen continu onder de aandacht te brengen. Ze spreken mensen aan en adviseren. Als er moedwillig coronaregels worden overtreden, dan maken zij hiervan melding bij de gemeente.

Vriendelijk en netjes

Gerrie Kok is normaal gesproken verkeersregelaar bij VKR Haaksbergen. Eerder dit jaar liep hij al mee met de Haaksbergse boa’s en nu is hij een van de twee coronacoaches. Hij constateert dat het werk van hem en zijn compagnon goed ontvangen wordt. “We spreken mensen op straat of in winkels aan als ze zich niet houden aan de regels. Niet iedereen heeft daar evenveel begrip voor, maar de meeste mensen reageren echt heel vriendelijk en netjes. Winkeliers zijn ook blij met de adviezen die wij geven, bijvoorbeeld over looproutes in hun winkel. Wij zijn enthousiast over hoe het gaat en merken dat ons werk wordt gewaardeerd. Daar doen we het voor!”