12 apr - 15:19 Haaksbergen - aangepast om 15:20

Cursisten Dick Bekkers exposeren in Kunstzaal De Kappen

HAAKSBERGEN – Zes leerlingen van de schilderschool van Dick Bekkers exposeren van 13 april t/m 28 mei in de Kunstzaal bij Theater De Kappen. Het zijn: Marianne Bekkers, Tieneke Zengerink, Roos Boonstra, Frans de Lugt, Eliete Wassing en Joke vd Nieuwboer Met in totaal 24 schilderijen laten zij hun kleurrijke werkstukken zien die zo kenmerkend zijn voor de stijl waarin zij lessen volgen bij de Haaksbergse schilder. Die lessen worden gegeven in zijn atelier en lijstenmakerij op de eerste etage van het pand Spoorstraat 55. Hier zat tot enige jaren geleden het warenhuis en de speelgoedzaak van Wildenborg.

De cursisten schilderen bij Dick elke 14 dagen een ochtend of avond in kleine groepen. De werkstukken die in de Kunstzaal komen te hangen zijn op doek en papier geschilderd met acrylverf. Ze bieden een gevarieerd beeld van landschappen, zowel realistisch als abstract, en als stillevens en portretten. De cursisten typeren Dick als “een enthousiaste en betrokken leermeester”. Ze ervaren schilderen als een ultieme hobby om je hoofd leeg te maken en je te ontspannen. Frans de Lugt is een van zijn leerlingen: “Schilderen”, zegt hij, “begint altijd met een leeg doek en een onderwerp. Al schilderend zie je dan wat ontstaan en als dat goed wil lukken, dan geeft dat veel voldoening. Het mooie van schilderen is dat er niets mis kan gaan, want als je iets niet goed vindt, dan laat je het even drogen en dan ga je er gewoon weer overheen!”

Een aantal van de geëxposeerde schilderijen is te koop, maar dat is niet het uitgangspunt van de tentoonstelling. De cursisten willen vooral laten zien wat ze bij Dick geleerd hebben. En misschien kan dit bezoekers stimuleren om eens bij Dick te komen kijken in zijn galerie of ook zelf op schilderles te gaan. “Want schilderen is een kunst die iedereen kan leren. Je hoeft er alleen maar goede zin in te hebben!”

De expositie is te bezichtigen tijdens de reguliere openingstijd van De Kappen: maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur en op zaterdag van 10 tot 12 uur, tenzij de Kunstzaal is verhuurd voor andere activiteiten. Daarbuiten ook wanneer er in het theater iets te doen is, zoals cursussen, voorstellingen, lezingen of concerten. In oktober t/m december is er een expositie van zes andere leerlingen van Dick Bekkers, waarover later meer. De exposities zijn gratis toegankelijk.