03 jul - 14:00 Haaksbergen - aangepast om 12:53

De gaafste gymles ooit

Wie vorige week donderdagmiddag sporthal De Els in Haaksbergen binnenliep, zag basisschoolkinderen van basisschool het Palet zich fanatiek voortbewegen in een rolstoel. Hier vond namelijk een clinic van (S)Cool on Wheels plaats, gegeven door succesvol paralympiër Johan Reekers en Geert-Henk Wessels. Het doel van deze clinics is om kinderen te laten ervaren hoe het is om met een handicap te leven en te laten zien dat er ook dan nog veel mogelijk is. 

Reekers zelf is geboren zonder benen en nam in totaal negen keer deel aan de Paralympische Spelen. Hij was succesvol in de atletiek, zitvolleybal en het handbiken. Deze maand zet hij na meer dan 50 jaar een punt achter zijn carrière als topsporter en gaat hij met pensioen. Het Kernteam van het Lokale Sport- en Beweegakkoord wilde daar aandacht aan besteden. “We willen graag dat de sport in Haaksbergen toegankelijk is voor alle inwoners, ook voor degenen met een beperking. Johan Reekers is daarin een inspiratie,” vertelt coördinator Nienke Schuppers. Daardoor kon hij deze dag doen wat hij heel graag doet: kinderen laten ervaren hoe het is om met een handicap te leven. 

Inmiddels geeft Reekers al zo’n tien jaar clinics aan klassen van basis- en middelbare scholen. Tijdens een les in de klas vertelt hij eerst over hoe het is om te leven met een handicap en kunnen de leerlingen vragen stellen. Tijdens de gymles oefenen ze daarna behendigheid met de rolstoel en sluiten de clinic af met een potje rolstoelbasketbal. De lessen zijn een succes “Ik hoor dat kinderen het de leukste gymles ooit vinden”, zo vertelt Reekers. Zijn pensionering geldt voor de topsport, maar met het geven van deze clinics is hij voorlopig niet van plan om te stoppen. 

Duidelijke impact
Niet alleen vermaken de kinderen zich uitstekend tijdens de clinics, maar de impact ervan is ook duidelijk zichtbaar. Een uitspraak van een leerling aan het eind van de clinic vat dit het duidelijkst samen: “Ik zie nu in dat ik ook met een beperking nog iets van mijn leven zou kunnen maken en niet bij de pakken neer zou gaan zitten.” Dit werd tot slot volmondig beaamd door andere leerlingen.