10:04 Haaksbergen - aangepast om 10:07

De Sfeer van Weleer is er weer!

De sfeer van vroeger beleven in privé-museum in Rekken

REKKEN – De boerderij uit 1860 staat op een prachtige plek in onze natuurrijke Achterhoek. Daarbij hoort een landelijke tuin met zitjes en gelegenheid om even tot rust te komen. Het nieuwe thema dit jaar is “Onder-Mode“ over klapboks, corset en juffer-lingerie.
De dames uit de “hogere kringen” droegen andere onderkleding dan de eenvoudige burger. U kunt voorbeelden bekijken uit verschillende periodes. Bij de klederdracht ligt de focus dan ook op de onderrokken, zoals de stiefrok, damastrok en een gequilte rok die mogelijk twee eeuwen oud is.
De geschiedenis van de portretfotografie is boeiend. Het begon met de daguerreotypie een techniek die ontstond rond 1885. Hoe werkte een fotograaf toen en met welke attributen? Oude foto’s die volgens de ver-schillende trends gemaakt zijn in de bijbehorende lijsten, een vroege camera en een oude viewmaster geven een mooi beeld van de fotografie t/m de jaren ‘50. Nieuwe aanwinsten in de “Chique Hoek” die gebruikt werden door de gegoede lui uit eind 1800 t/m de jaren’30 kunt u bekijken en horen hoe ze gebruikt werden. In de kinderkamer, ingericht met speelgoed en voorwerpen uit de 50er jaren worden twee kinderliedjes uitgebeeld, kunt u ze herkennen? Natuurlijk is onze boerenkeuken gebleven met de gebruiksvoorwerpen van “toen”. Houdt u van verhalen, dan bent u bij ons aan het goede adres, wij verwelkomen u graag. De toegang is gratis.
Sfeer van Weleer, Hölterweg 19, Rekken 0545-431540 www.sfeervanweleer.nl