15:47 Haaksbergen - aangepast om 13:48

De Vlinderfabriek – over de wondere wereld van ei tot vlinder

Zomer in De Museumfabriek:

ENSCHEDE – De Museumfabriek in Enschede is tot en met 28 augustus omgetoverd tot de Vlinderfabriek – hét familie-uitje vol verwondering. De hele zomervakantie krijgt jong en oud de kans om in de wondere wereld van de rupsen en vlinders te duiken. In het museum zijn levende rupsen en vlinders, een tentoonstelling over vlinders, kunstwerken van Theo Jansen (bekend van zijn Strandbeesten) en vele workshops te zien en te doen.

Oog in oog met rupsen en vlinders
Gedurende de hele zomervakantie staat het publiek oog in oog met etende rupsen en vele rondfladderende vlinders in een speciale kas. Er zijn vele verschillende inheemse en tropische soorten te zien, met diverse vormen en kleuren, die het allemaal waard zijn om ontdekt te worden. De aanwezige rupsologen laten de bezoekers kennismaken met alle stappen in het proces van ei tot vlinder.
Voor de kinderen is er een belevingsroute door het hele museum waarbij wordt ervaren hoe het is om een rups of een vlinder te zijn. Want hoe eet je met een lange vlindertong? Of hoe beweeg je als een rups? In de Vlinderfabriek mogen kinderen het allemaal proberen!

Maak kennis met de vlindercollectie
Naast de levende rupsen en vlinders, is er voor bezoekers volop gelegenheid om zich te verwonderen  over de kleurrijke vlinderverzameling die De Museumfabriek rijk is. Deze collectie is groot en divers en komt speciaal voor deze periode uit het depot. Het geeft de mogelijkheid om de vlinders van heel dichtbij te bekijken. Elke woensdag zijn er deskundigen aanwezig die meer kunnen vertellen over het prepareren van de vlinders met de dunne en fragiele vleugels.

Er is meer te leren over deze prachtige insecten door middel van films maar er is ook te ontdekken wat de wetenschap heeft geleerd door de vlindervleugels. En natuurlijk zijn deze intrigerende beestjes een grote inspiratiebron voor diverse kunstenaars. Wij zijn trots dat we twee strandbeesten van Theo Jansen mogen tonen, geïnspireerd op de rups.

Zelf aan de slag
Natuurlijk kan iedereen ook zelf aan de slag. Op diverse plekken in het museum zijn, gedurende de hele periode, verrassende activiteiten te doen voor diverse leeftijden. Zo kan men als vlinder op de foto, en met alle andere bezoekers aan een groot origamikunstwerk werken.

Daarnaast is er een workshopprogramma, voor alle leeftijden, om het bezoek nog onvergetelijker te maken. Maak bijvoorbeeld op elke dinsdag en zaterdag een zelf ontworpen, lichtgevende nachtvlinder door middel van een zonnecel. En wat denk je van de vlinder-move aanleren tijdens een workshop hip hop op elke vijdag?
Op 10 en 20 augustus hebben jongeren en volwassen de kans om eigen ‘vlinder-fashion’ te ontwerpen met natuurlijke materialen. En op 14 en 18 augustus kunnen kinderen bladerbeesten maken met schrijfster Yvonne Lacet. Kijk voor meer aanbod en alle data en tijden op de website van De Museumfabriek. Hier kan je ook terecht voor het reserveren van een plek voor de workshops.