09 dec - 09:01 Haaksbergen - aangepast om 15:06

De Wijkagent: de Overijsselse Overlegrechter

Als wijkagent komen wij wel eens bij een civielrechtelijk geschil tussen buren/bedrijven. Men vraagt ons dan om onze mening. Deze kunnen wij niet geven omdat wel dan op de stoel van een rechter gaan zitten. En de gang naar de rechtbank is vaak duur en lang. Maar er is nu een snelle, laagdrempelige en goedkope procedure

Vanaf juli 2019 is het voor burgers maar ook voor bedrijven mogelijk om (in het kader van een pilot)een civiel geschil aan de Overijsselse Overlegrechter voor te leggen. U hoeft geen schriftelijke stuk op te stellen, u kunt zich met een simpel aanmeldformulier aanmelden.
De zitting wordt dan op korte termijn gepland. De rechter onderzoekt samen met partijen in overleg of ze er onderling uit kunnen komen.
Lukt dat niet? Dan hakt de rechter alsnog de knoop door.

Vrijwillig
Alleen als beide partijen dat willen, wordt de Overijsselse Overlegrechter ingeschakeld. Het voordeel van de Overijsselse Overlegrechter is dat de zitting op korte termijn kan plaatsvinden en dat het griffierecht voor particulieren€ 40,50 per partij is. Het griffierecht dat bedrijven betalen, ligt iets hoger en is afhankelijk van het financiële belang.

Overleg
Tijdens het gesprek vraagt de rechter u om uit te leggen wat er aan de hand is en wat er volgens u moet gebeuren. De rechter onderzoekt of u er samen met de andere partij uit kunt komen (een schikking). U hoeft zelf geen juridische kennis te hebben. De rechter zorgt ervoor dat wetten en regels op de juiste manier worden toegepast als partijen met elkaar afspraken maken over een oplossing. Wanneer partijen zelf geen oplossing vinden, neemt de rechter een beslissing (uitspraak).

Welke zaken behandelt de overlegrechter?
De Overijsselse Overlegrechter behandelt geschillen die gaan over burenruzies, consumenten, geldvorderingen, schades, huur of arbeid. Er zijn nog meer soorten zaken die worden behandeld. Daarover kunt u meer uitleg krijgen als u contact opneemt met het bureau van de Overijsselse Overlegrechter.

Geïnteresseerd?
Wilt u weten of de Overlegrechter uw geschil kan behandelen? Kijk dan op www.rechtbankoverijssel.nl onder regels en procedures. Daar vindt u ook het aanmeldformulier waarmee u een zaak kunt aanmelden. Voor meer informatie kunt u ook bellen met het bureau van de Overijsselse Overlegrechter: 06-11347 655 of mailen naar overlegrechter@rechtspraak.nl.

 

Albert Steenkamp
Wijkagent
Haaksbergen Centrum, Honesch en ‘t Langelo
Politie | Oost-Nederland| Twente | Haaksbergen