08:06 Haaksbergen - aangepast om 16:39

De Wijkagent: Vuurwerk is prima, maar dan wel veilig!

Vuurwerk tijdens de jaarwisseling is een traditie. Leuk, mooi, spannend en spectaculair al dat sier- en knalmateriaal, maar het brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Risico’s voor uzelf, uw familie én uw huisdieren. Let daarom goed op bij de aankoop én het afsteken van vuurwerk.

Meld illegale handel
Bij veel ongevallen met vuurwerk is er sprake van verboden vuurwerk. Dit vuurwerk heeft meestal een veel zwaardere lading dan is toegestaan en ook ontbreekt vaak de gebruiksaanwijzing. Het is vuurwerk dat niet in de legale handel en binnen de vastgestelde verkoopdagen in Nederland wordt verkocht. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn strijkers, Bengaals vuur, mortierbonnen, Chinese rollen, lawinepijlen en Cobra’s. Opslag van dit verboden vuurwerk levert enorme veiligheidsrisico’s op. Daarom worden illegale handel, illegaal vervoer én illegale opslag van verboden vuurwerk hard aangepakt door politie en justitie. Daarbij kunnen we altijd uw hulp gebruiken, al was het maar voor uw eigen veiligheid en die van uw familie. Als u weet waar illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt doorverkocht, kunt u dit doorgeven via de anonieme tiplijn 0800-7000. Heeft u overlast van vuurwerk, bel dan met de lokale politie via nummer 0900-8844.

 

Veilig vuurwerk
Legaal vuurwerk mag door iedereen vanaf 16 jaar op 28, 29 en 30 december worden gekocht bij de erkende vuurwerkhandelaren.( op zondag 31-12 mag geen vuurwerk worden verkocht.)  Goedgekeurd vuurwerk is altijd voorzien van een lont, een Nederlandse gebruiksaanwijzing en het opschrift ‘geschikt voor particulier gebruik’. Vuurwerk dat u in de winkel koopt, moet voldoen aan een aantal eisen. Dit is bedoeld om het afsteken van vuurwerk zo veilig mogelijk te maken. Als u dit vuurwerk afsteekt volgens de gebruiksaanwijzing heeft u weinig kans op ongelukken. Van 31 december 18.00 tot 1 januari 02.00 uur mag u vuurwerk afsteken. 

Uit oogpunt van veiligheid vraag ik u en uw kind(eren) na de jaarwisseling zorg te dragen voor het opruimen van de vuurwerkresten. Dit om te voorkomen dat er in het nieuwe jaar nog ongelukken gebeuren door het spelen met vuurwerkresten. 

 

Bij deze wens ik u namens Politie Haaksbergen alvast een goede en veilige jaarwisseling toe en een gezond en gelukkig 2020

 

Gea Groothuis
Wijkagent  Zienesch – “t Wolferink – ‘t Varck
Politie  | Oost | Twente | Basisteam Midden l Team Haaksbergen