10:25 Haaksbergen - aangepast om 10:28

Column Ellen Temmink

Drugsverslaafd en de liefde

Joey is een kale Limburgse vent, grote tattoo op linker onderarm, wat gedrongen, een jaar of 30 en hij werkt als stratenmaker. Ik ben zelf enorm fan van hem, maar zijn beschrijving is ook voer voor oordeel. Ga eens bij jezelf na wat voor beeld je nu van hem hebt en lees dan verder. Als ik langs het lunchbuffet ben geweest met mijn bordje zie ik dat Joey alleen aan tafeltje op het terras zit. Ik vraag of ik mag aanschuiven. Ik mag aanschuiven.

We raken aan de praat. Gelukkig maar, want zwijgzaam luisteren naar elkaars eetgeluiden is niet mijn ding. Een aantal koetjes en kalfjes gaan voorbij en dan stuit ik, na wat doorvragen, ineens op zijn drugsverleden.

Joey blijkt acht jaar van zijn leven verslaafd te zijn geweest aan drugs. Hij vertelt me dat hij eigenlijk vrijwel niks meer weet van die tijd en in totaal drie keer opgenomen is geweest. Niet in een ziekenhuis, maar in een afkickkliniek. De laatste keer in Portugal en daar hebben ze zijn leven gered.

“Waarom hebben ze daar je leven gered?”, vraag ik. Hij zegt dat als hij nog twee maanden langer had gebruikt, dat hij dan dood zou zijn geweest. Dan neemt hij weer een hap van zijn broodje met brie en ik geniet ergens gewoon van zijn openheid. Hij lijkt geen schaamte te kennen en dat bewonder ik vaak in mensen.

In gedachten ga ik naar Portugal. Ik ben benieuwd waarom hij eigenlijk naar daar heen moest om af te kicken. Ik vraag hem waarom ze daar zijn leven hebben gered en niet in Nederland.

“Daar werken ze met hun hart.” Dat is zijn antwoord. Hij vertelt me dat psychologen daar zo’n €600,00 per maand verdienen, niet te vergelijken met hier. “Ze wilden je gewoon écht helpen. Toen de twee psychologen over werden geplaatst naar een ander gebouw huilden ze. Ja, echt.”

Aan het einde van de dag gaat Joey kanoën met zijn vriendin. Leuk detail: die heeft hij ontmoet in, oké je raadt het al, Portugal! Ze zat ook in de kliniek en ze zijn nu allebei vier jaar clean.

Ellen Temmink is passiecoach, sociaal innovator en benieuwd wat je nu van Joey denkt.