10:05 Haaksbergen - aangepast om 10:05

Duplexwoningen ’t Kempke worden gesloopt

HAAKSBERGEN – Alle 96 duplexwoningen aan ’t Kempke worden gesloopt. Dat heeft woningcorporatie Domijn woensdag in een mediabijeenkomst bekend gemaakt. Er komen 40 sociale huurwoningen voor in de plaats met de intentie ook nog een twaalftal zorggerelateerde woningen rond de Lourdeskerk te realiseren. In 2021 wordt met de sloop  begonnen. De plannen van Domijn op ’t Kempke maken deel uit van de gebiedsontwikkeling rond de Lourdeskerk. Ook de pastorie en de Lourdeszaal naast de kerk verdwijnen, terwijl over de bestemming van het kerkgebouw nog niets bekend is behalve dat deze zal worden verkocht aan een projectontwikkelaar. Woensdagavond 11 september is er van 19.00 tot 20.00 uur een informatiebijeenkomst voor omwonenden in het Bakkershuis.

’t Kempke gold als rolmodel sociale verhuur
Op ’t Kempke werden in 1951 de eerste sociale huurwoningen van Haaksbergen gebouwd, gevolgd door de huizen aan de Julianastraat en de Spanbeddestraat. Daarna ging het hard met de komst van hele nieuwe wijken als de Zienesch, De Pas, De Els, ’t Wolferink en later de Hassinkbrink. Lucht & Licht was in Haaksbergen decennialang verhuurder van betaalbare huurwoningen en later ook aanbieder van koopwoningen, appartementen en seniorenappartementen.

In 2007 ging Lucht & Licht op in woningcorporatie Domijn, waarmee langzaam maar zeker ook de vertrouwde zekerheden voor inwoners van Haaksbergen verdwenen. Vandaag de dag is het veel woningzoekende Haaksbergenaren in de huursector een doorn in het oog dat het aanbod in de sociale huursector op basis van gelijkwaardigheid voor iedere belangstellende toegankelijk is; inwoner van Haaksbergen of niet. Ingezetenen krijgen geen voorrang meer bij aanmelding voor een huurwoning van Domijn. Dat beleid wordt mede als reden van de verpaupering van het dorp aangedragen. Haaksbergenaren zeggen met lede ogen aan te zien hoe hun vertrouwde, sociale leefomgeving afbrokkelt, terwijl de overheid noaberschap predikt in een tijd waarin ouderen langer op zichzelf moeten blijven wonen.Voor de  verhuur van aanvankelijk voor senioren gebouwde wooncomplexen is in die lijn de minimale leeftijd voor huurders losgelaten en steken dezelfde ergernissen de kop op. Ouderen vinden tegenwoordig bijvoorbeeld lege wietzakjes in gemeenschappelijke fietsenstallingen en geven aan dat hun gevoel van veiligheid daarmee wordt aangetast.

Wel voorrang
Huurders die straks niet terug willen naar de nieuwbouw van ’t Kempke of dat niet kunnen wegens een onverhoopte huurverhoging, waarvan de huurprijs overigens onder de huurtoeslag- grens blijft, krijgen of in Haaksbergen of anders  in Enschede en omgeving wel voorrang. 

 

Foto:  ’t Kempke uit de oude doos. Hier werden in 1951 de eerste sociale huurwoningen van Haaksbergen gebouwd.